S covid pasem na zahraniční dovolenou? Poslechněte si speciál Radiožurnálu

Kam všude se v létě v zahraničí dostaneme s evropským covid pasem? Odkdy bude možné si ho stáhnout do mobilního telefonu? S jakými kontrolami počítat při návratu ze zahraniční dovolené? Jsou letní cesty do ciziny epidemickým rizikem? Co se stane, pokud někdo onemocní covidem-19 během dovolené v zahraničí? A jak se na turisty chystají české kempy? Nejen na to se ptá Tomáš Pancíř.

Evropský parlament schválil projekt covid pasů. Ty mají platit od 1. července a mají zjednodušit cestování po celé Evropské unii. Certifikáty budou k dispozici plně očkovaným lidem, majitelům čerstvých PCR či antigenních testů s negativním výsledkem či lidem, co v posledním půlroce nemoc prodělali.

Informace o podmínkách pro vstup do jednotlivých zemí jsou k dispozici na webu ministerstva zahraničí

Podmínky pro vstup do země se ale i po 1. červenci mohou v jednotlivých členských státech EU lišit. „Covid pas bohužel není o sjednocení cestování. Jde jen o sjednocení formy důkazu o prodělaném covidu, testu nebo vakcinaci za účelem vstupu do států. Samotné podmínky pro vstup ale budou stále závislé na jednotlivých členských státech,“ vysvětluje náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

„Největší problém na začátku bude, že část států uznává očkování 22. den po první dávce. Kdežto část uznává 14. den po druhé dávce. Očkovaní se budou muset podívat, zda třeba Španělsko akceptuje první, nebo druhou dávku. A podle toho se vypravit do destinací v ten správný okamžik,“ dodává.

Při návratu do republiky je třeba opatrnost

Statistiky ohledně nových případů nákaz koronavirem nyní vypadají optimisticky. Jak velkým rizikem je letní turistika? „Předpokládám, že lidé budou cestovat i do rizikovějších oblastí, tam je rozhodně namístě opatrnost při návratu,“ varuje viroložka a členka nezávislé skupiny MeSES Ruth Tachezy.

„Ze zemí, kde je covid pas vystavován, bych lidi při návratu zbytečně netestovala. U rizikových zemí bych ale při návratu vyžadovala test při vstupu do České republiky, a to nejpozději po 48 hodinách,“ doporučuje viroložka.

Celý speciál si můžete poslechnout ze záznamu.

Hosty Tomáše Pancíře byli:

  • Martin Smolek, náměstek ministra zahraničí;
  • Ruth Tachezy, viroložka, členka odvolané poradní skupiny MeSES;
  • Soňa Dorňáková-Stamu, spolupracovnice ČRo v Řecku;
  • Jakub Svoboda, advokát ze společnosti Arzinger & Partners;
  • Daniel Horňák, odborník na realitní trh a analytik společnosti Patron;
  • Jan Zikmunda, místopředseda Asociace kempů ČR.
autoři: Tomáš Pancíř , and , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.