Rychlá, bezbolestná a účinná, pochvalují si lékaři i pacienti novou metodu transplantace vlasů s pomocí robota

30. duben 2018

Několik injekcí proti bolesti, pár hodin na lékařském křesle a za pár měsíců hlava plná vlasů. Tak ve zkratce vypadá nejmodernější metoda transplantace vlasů. Lékař ji neprovádí ručně, ale s pomocí robota. Pacientovi nezůstanou žádné jizvy jako při takzvaných stripových metodách. A výsledek vypadá naprosto přirozeně.

Dermatoložka Lenka Horáčková začíná s odběrem štěpů z týlu pacienta. Právě v této fázi jí robot usnadňuje práci nejvíc. Dřív musela všechno dělat ručně, teď jen dohlíží na přesný stroj, který plní zadané instrukce.


Při transplantaci se nepřenášejí z dárcovské oblasti celé vlasy, ale pouze vlasové cibulky (folikuly). Vlas, který roste z transplantované cibulky, po jejím přemístění vypadne a teprve za tři až šest měsíců z ní začne růst vlas nový.

Robot si načítá vlasové cibulky v dárcovské oblasti s mnohem větší přesností a odběr vlasových folikulů provede lépe než lékař, který je po pár hodinách už přeci jen unavený.

S robotickým pomocníkem je odběr mnohem pohodlnější. Dermatolog pouze nastaví požadované parametry odběru a robot pracuje neúnavně. „Zatímco u ruční transplantace lékař odebere během jednoho zákroku pouze několik stovek vlasových kořínků, robot i dva tisíce,“ upřesňuje dermatoložka.

Čtěte také

Do půl roku bez pleši

Do rukou Lenky Horáčkové se tentokrát svěřil 42letý Jaroslav Vácha. Nejmodernější robotickou transplantaci podstoupil mezi prvními. Pro tento zákrok se rozhodl kvůli šetrnosti nové metody.

Řídnutí vlasů trápí častěji muže (ilustrační snímek)

„Do běžné operace, kde se buňky musí ručně vyřezávat, bych nikdy nešel,“ přiznává. S výsledkem zákroku je spokojený. Na první pohled zůstává bez zjevných následků.

„Možná si někdo všimne tady vepředu drobných červených teček, jako by člověka poštípali komáři,“ ukazuje Jaroslav. Drobné vpichy v týlu, odkud se folikuly odebírají, jsou skryté pod vlasy.

Čtěte také

Řeč prý nemůže být ani o bolesti. Jaroslav měl maximálně potřebu se několikrát v inkriminované oblasti poškrábat. Na největší nárůst vlasů se podle tricholožky Lenky Kašpaříkové může těšit půl roku až rok po transplantaci.

Radost pro pacienta i dermatologa

Doktorka Horáčková je ze svého nového robotického pomocníka viditelně nadšená. Veškerou jeho práci sleduje na velikém monitoru a vidí, které folikulární jednotky se robot chystá odebrat.

Schema struktury vlasu (ilustrační snímek)

Výkonný počítač pak stanoví, jak štěpy rozmístit na plešatá místa tak, aby výsledek vypadal co nejpřirozeněji. Jehlička pro ně následně s naprostou přesností vyřízne malá lůžka, do kterých lékař štěpy nakonec ručně vloží.

autoři: and , tpa
Spustit audio