Rusy začínají okouzlovat jejich staré zvyky

Rusko se tento víkend loučí se zimou. Ti z vás, kteří občas sledují předpověď počasí, asi vrtí nechápavě hlavou, co že vám to věšíme za bulíky na nos. Vždyť se teploty nejen v Moskvě pořád pohybují hluboko pod bodem mrazu a sněhu jsou plné ulice. Opravdu však nejde o nejapný žert. Přestože je bílo, tento víkend se v Rusku nese ve znamení tradičního svátku vítání jara - takzvané Maslenici. Co všechno tohle tajemné slovo obnáší?

Hudba, zpěvy, písně a tance, ale hlavně tradiční ruské bliny, tedy pokrm na způsob českých palačinek. Jakmile se tohle všechno objeví pohromadě, je zřejmé, že Maslenica, neboli ruský masopust, je tu.

"Maslenica je starý ruský svátek, který se zachoval ještě z pohanských dob. Vyprovázíme během něj zimu a vítáme blížící se jaro. A celých sedm dní k tomu pojídáme bliny," usmívá se na mě přes pult jednoho z palačinkových stánků na moskevském Rudém náměstí sedmnáctiletá Káťa.

Paradoxně je mráz jen to praští, až by se jeden skoro bál, že těsto, ze kterého její kolega bliny peče, rychle ztuhne na kost. Tradiční pokrm, ochucený medem, smetanou, džemem, ale třeba i kaviárem, jde ovšem rychle na odbyt. A proč právě palačinky?

"Blin symbolizuje slunce. Je zrovna tak žlutý, jasný, teplý a je plný energie. Lidé se tak připravují na půst před Velikonocemi, který právě Maslenica předznamenává," vysvětluje 21letý hudebník Alexandr, který se zatím posilňuje teprve na své vystoupení. Spořádá palačinku, chopí se akordeonu a vyráží na pódium, pod kterým se v rytmu tradičních písní i tanců bez ostychu druží mladí i staří.

Maslenica je však nejen intenzivní nápor tradičních ruských blin. Na své si během masopustního týdne přijdou i výrobci medoviny, klasických rukodělných doplňků, hraček nebo třeba teplých válenek, o kterých se rozezpíval Alexandrův soubor. Pod pódiem v klasických vlněných botách podupává hned několik mladých slečen a mladíků.

"V nedávné minulosti jsme tady v Rusku trochu pozapomněli, jak bohatou kulturu vlastně máme, kolik zajímavých svátků, zvyků a obyčejů se k ní váže. O to nadšeněji se k tomu všemu lidé teď vracejí," poznamenává výtvarnice a znalkyně ruských tradic Olga Černikovová, která se zabývá výrobou nejrůznějších artefaktů klasického ruského venkovského života - nejčastěji právě válenek. Podle jejího názoru - podepřeného třeba i stoupajícím zájmem Rusů o donedávna opovrhované ruční výrobky - zažívá ruská klasika obrození.

"Když se po letech sovětské izolace lidem konečně otevřela možnost cestovat a srovnávat, přišlo dlouhé období, kdy se všechno z dovozu automaticky považovalo za kvalitní a módní. A tradiční ruské věci za zastaralé a směšné. V posledních letech už ovšem lidé z té záplavy všeho nového začínají být unavení a začínají se vracet ke svým kořenům, protože zjišťují, jak bohatá tradiční ruská kultura je," vysvětluje Olga Černikovová, proč podle jejího názoru dnes tolik Rusů přichází na chuť nejen sladkým blinám, ale i často zapomenutým zvykům a obyčejům, které se pojí ke svátkům jako je právě Maslenica.

autor: lek
Spustit audio