Ruští sportovci na olympiádě? Češi nesouhlasí, schůzky se zúčastní i Zelenskyj

10. únor 2023

Ruská agrese na Ukrajině pokračuje, Mezinárodní olympijský výbor přesto nevylučuje účast ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži. Hlavně kvůli tomu se uskuteční online setkání ministrů sportu členských států EU. „České stanovisko je zcela jasné. Pokud bude trvat válka a ruská agrese v době olympiády, ruští a běloruští sportovci by se neměli účastnit olympijských her v Paříži,“ zdůrazňuje předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Čtěte také

„Význam schůzky podtrhuje, že se jí bude účastnit online formou i prezident Ukrajiny Zelenskyj. Myslím si, že je pobouřen i reakcí předsedy MOV, který ho vyzval, aby neinicioval tuto názorovou polemiku s MOV.

Olympijská soutěž má dávat rovná pravidla všem účastníkům. Pokud se ukrajinští sportovci účastní bojů nebo trénují v šílených podmínkách nebo v zahraničí a měli by soutěžit s ruskými sportovci, kteří využívají zázemí svých armádních center, je to příklad nerovného boje,“ konstatuje Ondřej Šebek, předseda Národní sportovní agentury.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související