Ruhpolding na své zlaté časy teprve čeká

Dříve do něj proudily davy turistů. Do bavorského Ruhpoldingu to mají snadné jak autem, tak po železnici. Leží totiž kousek od velkých měst - Mnichova a Salzburgu, kromě jednoho týdne v roce se tam však rozhodně mačkat nebudete. Ruhpolding si zvyká na změny pomalu a turisty láká pozvolna.

Když se šestitisícovým městečkem valí čtyřikrát tolik návštěvníků, těžko uvěřit, že se mu posledních několik let nedaří. Turisté ho moc nevyhledávají, láká je spíše sousední Rakousko.

Starosta Claus Pichler říká: "Prázdninová střediska na německé straně Alp, v Bavorsku, se trápí. Není tu tolik turistů jako před 20 lety."

Zvětšit mapu: Cesta z Prahy do Ruhpoldingu rychlejší cestou (po dálnici D5) nebo kratší cestou (po silnici R4)

V roce 1991 to přitom podle Wikipedie dělalo přesně 1 122 732 nocí, které tu celkem turisté strávili. Starosta si potíže vysvětluje většími sociálními rozdíly v Německu. Bohatší lidé jezdí podle něj více do zahraničí a ti chudší nemají na zimní dovolenou peníze. Ve finále tedy Ruhpolding tratí na obou skupinách. Ale proč? Prý je to i kvůli starším hotelům, které toho mnoho nenabízejí.

"Nejsme na nejvyšší úrovni. Jsme typický starý horský penzion," říká Jiří Zigo alias Georg, který se ohání ve svém Gasthofu Rauschberghof. Oč skromnější je penzion, o to lepší je jeho německo-česká kuchyně. Pečené koleno, kachnička, cokoliv výtečně nezdravého - to tu má své výhradní místo.

Charakteristika střediska - Ruhpolding / UnternbergNadmořská výška: 650-1450 m
Počet a délka sjezdovek: 4 - 5,5 km
lehké / střední / těžké: 2 / 2 / 0
Lanovky / vleky: 1 / 2
Délka běžeckých tratí: 160 km
Internetové stránky: www.unternberg.de

"V tomhle okresu bydlí hodně Sudeťáků, naše kuchyně je tu tedy docela známá. Nová generace se však koncentruje spíš na pizzu, u té tedy nemáme vůbec šanci," povzdychne si kuchař.

Jen vyvařování Jiřího Ziga však Ruhpolding nezachrání. Na co v okolí svého penzionu - potažmo Ruhpoldingu - by Georg turisty pozval?

"Třeba ke známému královskému jezeru Königsee, na bobovou dráhu, do bývalých solných dolů..." vypočítává Čech. "Je tu třeba i takzvané bavorské moře, navíc v okruhu třiceti kilometrů je tu osm lyžařských středisek na rakouské straně."

A to je ten zásadní problém Ruhpoldingu - rakouská strana Alp. S tamní konkurencí se Ruhpolding zatím nedokáže vyrovnat. "Němci nedělají žádnou reklamu, Ruhpolding tak je známý jen Světovým pohárem biatlonistů. Rakušáci tak jsou, co se lyžování týče, vepředu," hodnotí Georg. A tak nebýt biatlonu, stal by se Ruhpolding záhy polozapomenutým místem.

Gasthof Rauschberghof

Prosím nepleťte si rachot, který v reportáži slyšíte, s včelím úlem. To se v Chiemgau aréně blíží na střelbu biatlonisté a 12 tisíc diváků na dřevěné tribunce je nadšeně vítá. Biatlonový Světový pohár je tu skutečně doma.

"To, co z toho vzniklo, je opravdu pohádka. To nikdo neočekával," libuje si starosta Claus Pichler. A má proč. Bavorská obec má jen jednoho soupeře na světě v tomto oboru - durynský Oberhof. Ta rivalita je obrovská a jasně patrná.

"Určitě je tu jistá rivalita," potvrzuje starosta. "A myslím si, že se vzájemně nutíme ke zlepšování. A to je v pořádku. Ale na druhou stranu, když pořádáte mistrovství světa, dostanete dotace, peníze od vlády."

Ceny skipasů - Ruhpolding / Unternbergcelodenní
dospělý: 20 eur (cca 520 Kč)
dítě: 14 eur (cca 360 Kč)vícedenní (bodový na 40 hodin lyžování)
dospělý: 155 eur (cca 4030 Kč)
dítě: 130 eur (cca 3380 Kč)

Za ty by se měla výrazně podpořit přestavba biatlonové arény, která vyjde bezmála na půl miliónu korun.

"Jsme velmi chudé město, protože nás v posledních letech trápí hodně problémů," říká starosta a nelze se mu divit. Na sjezdovky Ruhpolding lyžaře lákat nemůže. Jako doma se tu naopak mohou cítit běžkaři a výletníci. A v budoucnu, pokud se městečku podaří přilákat soukromé investory, pak přitáhne třeba i ty, kteří si chtějí užít luxusu.

Ruhpolding přivítá světový šampionát za dva roky. Do té doby chce různými pobídkami přilákat i soukromý sektor, aby mu pomohl stát se skutečným centrem zimních sportů i s odpovídajícím zázemím. A ne pouhým střediskem, do kterého v propagačních materiálech lákají na bavorské tradice muži v kalhotách s padacím mostem.

mapa
Zobrazit lyžařské středisko Ruhpolding na větší mapě
autor: kyk
Spustit audio