Rudy Linka

18. červen 2009

Jeho soukromý život se prý naprosto prolíná s hudbou - to tvrdí host čtvrtečního Radiožurnálu, uznávaný jazzový kytarista Rudy Linka. Především na hudbu, ale také na jeho život v zahraničí se jej ptala Lucie Výborná. V pátek 19. června bude hostem kajakář Vavřinec Hradilek.

Má švédské i české občanství a v Americe zelenou kartu, Američané se podle něj usmívají daleko víc než Češi - a v neposlední řadě o něm lze napsat, že patří mezi deset nejlepších kytaristů světa. Přesto tvrdí, že jazzman nikdy nemůže být spokojen s tím, co umí. "Tohle studium nikdy neskončí," tvrdí kytarista Rudy Linka o hudbě.

On sám vedle své práce vyučuje hudbě děti v Bronxu. Proč to dělá? Rudy Linka to vysvětluje vzpomínkou: "Když mě učil Jim Hall, řekl mi - já nechci žádné peníze, plno lidí pomohlo mně a určitě bude čas, kdy i ty někomu pomůžeš. A dnes už chápu, že v hudbě to zkrátka funguje tak, že člověk něco dostane a pak to zase dá dál."

Jak dnes vzpomíná na svou spolupráci s kytaristou Johnem Scofieldem? Co obdivuje na pouličních hudebnících? Proč podle něj nejsou v New Yorku věci takové, jak vypadají? A jak těžké je v době finanční krize uspořádat v Česku jazzový koncert? Odpovědi Rudyho Linky i na tyto otázky se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Rudy Linkou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio