Rudolf Jindrák: Zahraniční investice jsou běh na dlouhou trať

Na které země je dobré se v zahraniční politice zaměřit? Především na ty sousední, ale také na velmoci jako Spojené státy, Rusko, Čína, Francie, Německo i Velká Británie. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká ředitel odboru zahraniční politiky Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

„Je velmi důležité, aby vrcholní politici navštěvovali Českou republiku ze všech možných hledisek,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Tomášem Pancířem.

Čína se pak podle něj stává nejenom ekonomickou světovou velmocí, ale také politickou, a to minimálně v regionálním formátu. „Čínský prezident jedná s českým jako rovný s rovným,“ zdůrazňuje.

Prezident Miloš Zeman má na letošní rok zatím v plánu pět zahraničních cest. Měl by jet na Slovensko, do Rakouska, Maďarska, Srbska a do Číny.

 

Podle dostupných čísel České národní banky v roce 2017 čínské investice v Česku dosáhly šesti miliard. Mluvilo se ale o daleko větších číslech. Důvodem je podle Jindráka především to, že společnost CEFC, která investice plánovala, v podstatě přestala existovat.

„Plány byly veliké, nenaplnily se, pan prezident z toho není šťastný, na druhé straně se podařila celá řada jiných projektů,“ nastiňuje s tím, že zahraniční investice jsou běh na dlouhou trať a všechno má svůj čas.

Mohou být výrobky čínské firmy Huawei bezpečnostní hrozbou? A je prezident v zahraniční politice v souladu s premiérem a ministrem zahraničí?

autoři: Tomáš Pancíř , prh

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.