Rovnoprávnost mužů a žen: V roce 1920 jsme byli první zemí na světě, která ji měla v ústavě. Po 17. listopadu se vracíme k různým ideálům, na tento trochu zapomínáme, myslí si Silvie Lauder

17. listopad 2023

Další dvojicí byl spisovatel a novinář Ondřej Neff a spisovatelka a novinářka Silvie Lauder. Společně se zamýšleli nad tím, jak si vedeme v otázce svobody a také rovnoprávnosti. „Může mě vzít čert, když odněkud slyším, že je nová totalita. Přál bych si, abychom měli stroj času a dokázali jsme autory těchto výroků přenést třeba do pětasedmdesátého roku – stačilo by vystrčit nos z baráku a chtěli by zpátky,“ říká Ondřej Neff. Jak daleko se posunula debata o rovnoprávnosti?

Ondřej Neff

„Je tu zaparkovaný skříňák žluté barvě Veřejné bezpečnosti a je tam pán, který je v uniformě příslušníka Veřejné bezpečnosti. Musel jsem se smát, když jsem koukal, jak vypadá, protože má vlasy jako mánička až na ramena. Kdyby byl policajt tenkrát v roce 1989, tak by nůžky přišly ke slovu velmi brzy,“ odpověděl Neff na otázku, co ho na Národní třídě zaujalo.

Pečovat o ideály demokracie a svobody

Lauder upozornila v rozhovoru na křehkost ideálů, na kterých je postaven český stát. „Riziko ztráty ideálů se zvyšuje s nejrůznějšími událostmi, které se aktuálně dějí, například s válkou na Ukrajině nebo technologickým pokrokem. Je potřeba neustále o ideály demokracie a svobody pečovat a debatovat o nich,“ podotkla.

Silvie Lauder

Podle spisovatele Neffa nadužívání některých pojmů v diskuzích vede k devalvaci jejich významu.

Ať už je to pojem dezinformace, nebo mě může vzít čert, když teď každou chvíli odněkud slyším, že je nová totalita. No, já bych lidem přál, aby se opravdu vrátili v čase do té totality,“ rozhořčil se.

„O nové totalitě často hovoří lidé, kteří jsou nejenom prominentními představiteli současné společnosti, ale také té minulé. Speciálně myslím předsedu hnutí ANO Andreje Babiše,“ doplnila Lauder.

Poslechněte si celý rozhovor v přiloženém audiu nahoře v článku.

autoři: Tomáš Pancíř , mga

Související