Romské vlajky i přednášky. Česko si připomíná mezinárodní den romského holokaustu

2. srpen 2017

Nejen Romové si ve středu připomínají romské oběti nacistů při příležitosti Památného dne romského holokaustu. Koná se pravidelně jako připomínka povraždění téměř 3000 lidí při likvidaci takzvaného cikánského rodinného tábora v Osvětimi v noci z 2. na 3. srpna roku 1944.

Události z noci, kdy nacisté hromadně povraždili poslední romské vězně v táboře v Osvětimi, ve středu odpoledne připomene v klubu Husita v Praze historik Michal Schuster.

Poté vystoupí tanečně-hudební skupina Romano Dživipen, slepý akordeonista a zpěvák Mário Bihári nebo kytarista a zpěvák Petr Horvát. Akci pořádají Institut Terezínské iniciativy, Českobratrská církev evangelická a Konexe za podpory Nadace Židovské obce v Praze.

Na několika budovách v Praze, Brně, Ostravě nebo Ústí nad Labem proto v poledne vyvěsí romskou vlajku.

„V Praze bude od 16. hodin navazovat program v komunitním centru na Žižkově, na náměstí Barikád. Tam budou hudební vystoupení nebo přednáška třeba o romském holokaustu,“ říká Radiožurnálu za organizátory Jana Vondrová.

Nacisté za druhé světové války připravili o život téměř 90 procent českých a moravských Romů.

Z asi 6500 Romů v Protektorátu Čechy a Morava skončila většina právě ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Domů se odtamtud vrátilo 583 z nich. Celkem zahynulo za války na 500 000 evropských Romů a Sintů.

autoři: ČTK , tch
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.