Rok české hudby a skladatel Antonín Dvořák

4. březen 2014

Co má společného Antonín Dvořák s humoreskou? Název humoreska se používá v literatuře např. pro krátkou povídku s humoristickým obsahem, psanou vtipně, vesele a úsměvným tónem v próze nebo ve verších.

Humoresky byly oblíbené v české literatuře hlavně v 19. století, tedy někdy před dvěma sty lety, v době, kdy tvořil svá díla hudební skladatel Antonín Dvořák.

Asi si vybavíte jeho opery Rusalka nebo Čert a Káča. Složil také krátké klavírní skladby, které původně nazval „Nové skotské tance“. Ale hudební nápady, kterých jsou tyto skladbičky plné, nebyly všechny jen v tanečním duchu, proto název změnil právě na Humoresky.

Ano i hudba může být vtipná a humorná. Ovšem ne všechny Dvořákovy Humoresky takové jsou. Některé jsou radostně roztančené, ale jiné mají klidnou a zasněnou náladu. Asi úplně nejznámější, nejpopulárnější a také nejhranější je Humoreska č. 7 Ges dur.

Tahle původně klavírní skladba se od té doby hrála v mnoha úpravách pro různé nástroje. Možná jste ji už někdy slyšeli.

Údajně ji Antonín Dvořák, velký milovník železnice, složil ve vlaku, protože její rytmus připomíná zvuky kol. Ale není tomu tak.

Tento světově proslulý skladatel si své nápady zapisoval do různých notesů. A v jednom z nich je původní zápis této skladby, ze kterého je zřejmé, že její typický rytmus Antonín Dvořák připsal až později.

A vy si to teď všechno zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.