Robert Mikoláš

2. březen 2009

Především o Číně mluvil pondělní host Dopoledního Radiožurnálu. Tím byl zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš. Proč se domnívá, že demokracii západního typu nelze do Číny implementovat? A z jakého důvodu pochybuje o tom, že by čínská mládež byla ochotná protestovat proti aroganci moci? V úterý 3. března bude hostem makléř Tomáš Matuška.

Několikatisíciletá historie, která po sobě zanechala nejen mnohé architektonické skvosty, ale také jména jako Konfucius nebo Li-Po. Na druhé straně současnost, kdy jsou strmý ekonomický růst a snaha o předvádění dobré tváře vnějšímu světu vykoupeny nešetrnými zásahy do přírody i kulturních a historických památek. Taková je moderní Čína.

Jak tento kontrast hodnotí Robert Mikoláš? "Bohužel turismus po čínsku, kdy přivedou čtyřproudou silnici až k posvátné hoře nebo chrámu, kde je shluk restaurací, kde se turisté najedí, vyfotí a jedou zpátky, je stále častější - a to bohužel i v Tibetu."

Mluví-li se v euroatlantickém civilizačním okruhu o Číně, je takřka jisté, že řeč bude i o lidských právech - respektive jejich porušování. Jinak tomu nebylo ani v Dopoledním Radiožurnálu. Robert Mikoláš v této souvislosti tvrdí: "Západ by hrozně rád implementoval do Číny naši zdejší demokracii, ale to zkrátka nejde. V historii čínské říše nikdy žádná demokracie neexistovala, nemá tam tradici. A ač to zní paradoxně, tak dnes jsou na tom lidská práva v Číně lépe než kdy dříve."

Zpravodaj Robert Mikoláš se také domnívá, že lidé, kteří kritizují stav lidských práv v Číně, často netuší, o čem mluví - a to proto, že tuto zemi dosud nenavštívili. "Samozřejmě - mohu mít nějaké zprávy, nějaká hodnocení, takže si na základě toho dovedu udělat obrázek, ale pokud navštívíte konkrétní místo v Číně (a nejste tam pozvaní jen jako delegáti), je to nezastupitelné. "

Protože se říká, že budoucnost každé země závisí především na její mladé generaci, ptala se Lucie Výborná i na to, jaká je současná čínská mládež. "Vzdělaná, touží poznávat svět, ale je absolutně materialistická," vypočítává Robert Mikoláš. "Celá dnešní čínská společnost je tak zasažená konzumem, že ji nezajímá nic jiného."

V letošním roce Čínu čeká několik neradostných výročí. Deset let uplynulo od zákazu duchovního hnutí Fa-lun-kung, dvacet let od událostí na Tchien-an-men a půlstoletí od doby, kdy čínské úřady utopily v krvi povstání Tibeťanů. Jak se na tato výročí čínské úřady chystají? Nejen o tom dále mluvil Robert Mikoláš mezi desátou a jedenáctou hodinou.

Záznam celého rozhovoru s Robertem Mikolášem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio