Robert Kopecký: Karibik pro mě neznamená dovolenou, ale práci

28. prosinec 2012

Co si představíte, řekne-li se „karibské ostrovy“? Zatímco toto sousloví v mnohých z nás vyvolává hlavně představu idylické dovolené nebo romantických pirátských filmů, pro velvyslance Roberta Kopeckého znamená něco úplně jiného – práci. Poslední rok totiž strávil jako velvyslanec Evropské unie na severu Jižní Ameriky. „Na lodi jsem se v Karibiku projížděl jen jednou,“ přiznává nesmírně zaměstnaný Robert Kopecký v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Svým způsobem se podílí na tvorbě zahraniční politiky Evropské unie. Je totiž velvyslancem EU v Guyaně. „Guyana je bývalou kolonií členské země EU. Což koneckonců pro oblast, v níž se pohybuji, platí i v širším smyslu,“ vysvětluje Robert Kopecký.

Jak zdůrazňuje, především po pátém (tedy „českém“) a šestém rozšíření EU se sice těžiště zahraničních zájmů 27 členských zemí začalo přesouvat mnohem více na východ, dlouholeté evropské vazby na Jižní Ameriku přesto i nadále existují. „S výjimkou Velké Británie platí, že všechny členské země, které mají zájmy v Guyaně, je projektují přes delegaci Evropské unie,“ naznačuje Robert Kopecký, jakou roli vlastně v Jižní Americe sehrává.

Zabírá přibližně stejnou rozlohu jako Velká Británie a zároveň patří k poměrně chudým zemím. Tak je možné ve zkratce popsat Guyanu. „Zahraniční guayanská komunita je přibližně třikrát až čtyřikrát větší než ta domácí,“ překvapuje velvyslanec. „Lidé – vzhledem k nedostatku příležitostí – totiž emigrovali za prací, podobně jako se to dělo u nás na přelomu 19. a 20. století,“ naznačuje, že ani Guyaně se nevyhnul takzvaný odliv mozků.

Robert Kopecký byl hostem Lucie Výborné

Ti, kteří zůstali, to podle jeho slov nemají ani v nejmenším jednoduché. „V místních podmínkách omezeného trhu se snaží něco vytvořit a přežít, guayanský trh však bohužel není příliš atraktivní. A čím více do vnitrozemí, tím je to horší,“ popisuje.

Přesto prý vyhlídky guayanské ekonomiky nemusí být tak černé. Také to naznačil Robert Kopecký v rozhovoru s Lucií Výbornou. A odpověděl i na řadu dalších otázek. Jak mu jeho národnost pomohla při získání postu velvyslance v Guyaně? Čím je specifická jihoamerická kuchyně. A jak rozmanitá je tamní příroda?

Záznam celého rozhovoru s Robertem Kopeckým a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio