Rizika omikronu: kvůli vysoké nakažlivosti uvrhne mnoho lidí do karantény, hrozí výpadky společnosti

Státní zdravotní ústav zveřejní pravidelný týdenní zprávu k šíření koronaviru v Česku. Je pravděpodobné, že ve statistikách bude dominovat varianta omikron. Je totiž vysoce nakažlivá a velmi rychle vytlačuje dosud převažující deltu. V jaké situaci Česko omikron zasáhne a co může způsobit?

Počty hospitalizovaných odráží epidemiologickou situaci v zemi vždy s několikatýdenním zpožděním. V nemocnicích je teď nejméně lidí od listopadu a do minulého týdne v republice klesaly nebo stagnovaly hlavní epidemiologické parametry – to se ale nyní mění.

Reprodukční číslo je opět nad hodnotou jedna a roste relativní pozitivita testů. Zatím nejviditelněji se situace obrací v Praze a okolí. Čísla pozitivních porostou. Ze zkušeností ze zahraničí víme, že pravděpodobně porostou velmi dramaticky a rekordně.

Monoklonární látky nefungují

Naštěstí se ukazuje, že omikron se spíš objevuje v horních cestách dýchacích než třeba v plicích. Přesto musíme být stále pozorní. Vědci upozorňují, že každá země má trochu jiné složení obyvatelstva a jinou proočkovanost.

Čtěte také

Omikron je navíc velmi infekční: každé dva až tři dny se počet nakažených zdvojnásobí, takže dopad na nemocnice může být vysoký. A monoklonální protilátky, které Česko má, na omikron nefungují. Antivirotika ano, máme molnupiravir, ale třeba účinnější paxlovid od firmy Pfizer jsme ještě neobjednali.

Společnost v karanténě

Dá se očekávat, že čím rychleji omikron přijde, tím rychleji odejde. I to s sebou ale nese rizika, například z paralyzování určitých částí společnosti, protože nakažených bude prostě příliš mnoho lidí.

Profesor Jan Konvalinka, biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, každopádně odhaduje, že i se všemi opatřeními tato už šestá vlna za poslední dva roky bude trvat měsíc nebo maximálně šest týdnů.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související