Richard Jaroněk

16. říjen 2009

Opravdu veselá ryba? Moréna! To tvrdí Richard Jaroněk, známý cestovatel a především fotograf, který je za dobrým snímkem ochoten putovat i pod mořskou hladinu. "Nedávno jsem si s jednou hrál," vzpomíná na zmiňovanou morénu. "A ano, musím dodat, že zřejmě byla veselá proto, že jsem měl v kapse rybu a ona se chtěla nažrat."V sobotu 16. října bude hostem zpěvák Miro Žbirka.

Ryby, s nimiž se Richard Jaroněk, mimo jiné i potápěč, v oceánu potkává a které fotografuje, jsou zřejmě opravdu veselé kopy - alespoň tak to vypadá z jeho vyprávění.

"Zažil jsem jednu velmi prčovní rybičku, a to malého čističe," vzpomíná. "Měl jsem odřeninku na ruce - a když jsem fotil v oceánu, najednou mě něco strašně štíplo do ruky, byla to dlouhá, trhavá bolest. Vždy jsem se podíval, co to je - a nic. Nikdo tam nebyl, jen můj korál, který jsem fotil! Potom jsem odhalil čističe - který má v popisu práce čistit rány a který mi tímto způsobem vyzobával zaschlou krev."

Kromě tvorů vyvolávajících úsměv však oceán obývají i stvoření, jež více než cokoliv jiného vzbuzují respekt. Mezi nimi kralují žraloci, jejichž ostré zuby jsou postrachem slaných vod. A právě setkání freedivera s tygřím žralokem tváří v tvář zachytila kamera Richarda Jaroňka. Snímek, který vzniknul a který nese název Interactions, mají zájemci možnost spatřit na mezinárodním festivalu outdoorových filmů v Ostravě.

Jak se Richardu Jaroňkovi podařilo přesvědčit Dana Exnera, jednoho z našich nejlepších freediverů, k takto riskantnímu podniku? Za vším stála sázka, jak popisuje fotograf. "Vsadil jsem se, že vydržím pod vodou čtyři minuty - čemuž jsem samozřejmě nevěřil, že zvládnu. A pokud to zvládnu, půjde mi pózovat pod vodu se žralokem."

Proč chtěl Richard Jaroněk před žraloka místo potápěče nejprve dostat nějakou šestnáctiletou blond modelku? Jak vzpomíná na své podmořské začátky, kdy žraloky nejprve fotil z klecí? A proč vyvrací domněnku, že bílý žralok je samotář? Odpovědi fotografa na tyto i mnohé další otázky si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Richardem Jaroňkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

V on-line rozhovoru po 11. hodině se posluchači dozvěděli nejen to, které ryby jsou nejsmutnější, ale i jaký fotoaparát používá Richard Jaroněk při focení podmořského světa nebo jaký je jeho názor na již zesnulého dobrodruha Steva Irwina.

autor: als
Spustit audio