Režisér Michal Žabka: Musel jsem si dokoupit stará čísla Čtyřlístku

15. leden 2013

První díl komiksu Čtyřlístek vyšel v roce 1969 a od té doby si nevšední čtveřici kamarádů z Třeskoprsk oblíbilo několik generací dětí. Malé a velké příznivce určitě zaujme, že se v současné době dokončuje filmová podoba dobrodružství Fifinky, Pindi, Myšpulína a Bobíka. V úterý si o tomto animovaném snímku povídala moderátorka Lucie Výborná s režisérem Michalem Žabkou.

„Když jsem nabídku na režírování přijímal, tušil jsem, že to bude možná problém,“ přiznává hned v úvodu rozhovoru Michal Žabka s tím, že byl poměrně nervózní. Uznává totiž, že trefit se do vkusu všech je velmi těžké. „Pracoval jsem podle svých nejlepších přestav,“ dodává.

Kreslený film Čtyřlístek ve službách krále se vrací k podobě postaviček ze 70. nebo 80. let. „Tehdy měli hlavní hrdinové větší hlavy, a tak mimika na filmovém plátně vynikne,“ zdůvodňuje Michal Žabka některé změny, které můžou diváky překvapit.

„Začínali jsme charakterovou animací,“ vysvětluje s tím, že nejprve bylo třeba se zamyslet nad charakterem postav, z něhož vycházejí i pohyby. „Bobík se hýbe pomaleji, Pinďa je ztřeštěný a Fifinka je dáma,“ nastiňuje a připomíná, že animátoři si často předehrávají některé scény.

Michala Žabka se ptala moderátorka Lucie Výborná

Jak vypadala spolupráce Michala Žabky s autorem Čtyřlístku Jaroslavem Němečkem? Má připravovaný snímek také mezinárodní ambice? A kdy ho diváci budou mít možnost zhlédnout v kinech? I tyto otázky padly mezi 10. a 11. hodinou. Odpovědi si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Michalem Žabkou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio