Rekreační potápění, kurzy, průkaz

23. červenec 2004
Vaše téma

Dnes o atraktivní - hlavně letní zábavě - o potápění. Jak postupovat dál, pokud vás podmořský svět uchvátil? Je to jednoduché, stačí získat něco jako řidičský průkaz - potápěčskou licenci. Před tím, ale musíte projít kurzem. Dýchání pod vodou musí být dlouhé, pravidelné a hlavně klidné. Základní potápěčská licence platí po celý život a to do osmnácti metrů. Nemusíte se potápět pod dohledem profesionála, ale třeba jen s člověkem, který má minimálně takovou kvalifikaci jako vy, nikdy se ale nepotápíte sami, vždy minimálně ve dvojici.

Vrtiška: Jsou určití techničtí potápěči, kteří jsou pod vodou sami, s rekreačním potápěním to nesouvisí. Říkají nám rybičkáři, protože ryby často sledujeme, oni prohledávají třeba jeskyně.

Říká potápěč - rybičkář Martin Vrtiška. Samotný kurz probíhá ve čtyřech fázích. První je samostudium, kdy dostanete manuál pro začátečníky. V druhé část vstřebáváte teorii od profesionálů. Třetí fáze se odehrává v bazénu a jedná se celkem o čtyři lekce.

Vrtiška: V poslední části jedeme na volnou vodu, třeba na Slapy, do Chorvatska či Egypta, kde si začátečníci udělají 4 ponory a po závěrečném teoretickém testu dostávají certifikaci.

Pokud dodržujete všechno, co jste se v kurzu naučili, nemůže se vám nic stát, navíc nejvíce ryb a mořských živočichů se nachází kolem dvanácti metrů pod hladinou. Přesto není dobré se s čerstvou licencí vrhat do moře s velkým sebevědomím. Je to podobné, jako s řidičským průkazem. Zkušenosti získáte až po několika ponorech.

Vrtiška: Je dobré mít vedle sebe profesionála, v Egyptě je vždy vedle vás místní člověk, který zná tamní podmínky.

Jak říká Martin Vrtiška, sám sebe nazývat potápěčem můžete tak po deseti ponorech. Kurz potápění si můžete udělat v Česku, ale také na dovolené. Není to problém, pokud jste perfektně jazykově vybaveni.

Vrtiška: Záruka tady je, pak už to záleží na instruktorovi, aby něco neošidil, nezkrátil. Například v Egyptě už je spousta českých potápěčských základen, výuka je v češtině. Jinak jde o návykového koníčka - jak to člověk jednou zkusí, chce se k potápění stále vracet.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu