Řecko nesouhlasí s uzavřením řecko-makedonské hranice. Hrozí diplomatickými postihy v EU

24. únor 2016

Řecko pohrozilo diplomatickými postihy unijním státům. Hrozba platí pro všechny státy, které se nějakým způsobem podílejí na snahách o uzavření řecko-makedonské hranice kvůli přílivu migrantů.

Téma rozebírá například řecký list Ekathimerini. Ten jednání Atén považuje hlavně za reakci na zavedení denních limitů pro přijímání i přechod uprchlíků v Rakousku.

Uzavření řecko-makedonské hranice je prý přímým důsledkem rozhodnutí Vídně a způsobilo, že se v Řecku začali běženci ještě více hromadit. Řecká vláda už proto začala odvážet od severní hranice stovky lidí. A vyhrožuje zmíněnými postihy v Unii.

Atény hrozí státům, které usilují o vstup do osmadvacítky, že je nepodpoří. Členským zemím zase může například blokovat čerpání dotací, jak pro tiskovou agenturu AMNA uvedl řecký ministr pro migraci Janis Muzalas.

Čtěte také

Řecko ale neprotestuje jen proti novým opatřením, která souvisejí s migrační krizí. Aténám také vadí, že nedostaly pozvánku na dnešní mimořádnou schůzku o migrační krizi ve Vídni. Rakouské úřady tam chtějí projednat další opatření na takzvané balkánské trase, po které do Evropy přichází nejvíc běženců.

A podle Řecka mohou výsledky jednání způsobit, že se budou v zemi ještě víc koncentrovat uprchlíci. Jejich příliv podle britského listu The Telegraph zůstává stále vysoký. Podle nejnovějších dat od mezinárodní organizace pro migraci od začátku letošního roku přišlo do Řecka na sto tisíc migrantů.

autor: mach
Spustit audio