Rallye Dakar znovu exkluzívně na Radiožurnálu

23. prosinec 2012

V lednu se na vlnách Radiožurnálu můžete v živých vstupech, rozhovorech i reportážích Jana Říhy přenést do Jižní Ameriky. V sobotu 5. ledna totiž odstartují z peruánské Limy stovky závodníků proslulé rallye Dakar. Po čtrnáct dní budou dobrovolně ničit sebe a techniku jen proto, aby překonali trať dlouhou osm a půl tisíce kilometrů. Pokoří letos slavný závod někdo z našich borců?

Na 35. ročník prestižní rallye se podle předběžné startovní listiny zapsalo 471 strojů, z toho 195 motorek, 40 čtyřkolek, 160 aut a 76 kamiónů. Délka trati se však pro každou z kategorií liší. Zatímco motorkáři musí zdolat 8423 kilometry, na auta čeká o sto padesát kilometrů víc. Nejkratší pouť, 8121 kilometr, před sebou mají kamióny. Dohromady se tu sejde 53 národností a naši mezi nimi ani letos nechybí.

Čtěte také

Na trať vyrazí dva motorkáři a šest posádek kamiónů Tatra a LIAZ. Reportér Radiožurnálu Jan Říha bude už nejen jejich počínání sledovat přímo na místě. Kromě aktuálních výsledků v pravidelných zpravodajských relacích vám dá nahlédnout také do zázemí slavné rallye.

Těšit se můžete na jeho tradiční Dakarský deník a vizitky největších osobností soutěže. Samozřejmostí jsou aktuální vstupy do vysílání ve chvílích, kdy se na rallye bude něco důležitého dít.

Jan Říha, reportér Radiožurnálu

Ve vysílání i na webu

Reportáže z rallye Dakar 2013 ve zvukové i textové podobě najdete v průběhu celého závodu také ve speciálu Dakar 2013 na webu Motožurnálu. Zároveň si tu můžete prohlédnout fotografie přímo z dakarských bivaků a ze zákulisí soutěže. Perličky a postřehy reportéra Jana Říhy, autora knih 30 let rallye Dakar a Rallye Dakar v Jižní Americe, nabídnou i facebookové stránky Zelené vlny.

Vysílání Radiožurnálu z rallye (4.–21. ledna 2013)

A co všechno uslyšíte o Dakaru z rádia? V Ranním Radiožurnálu nás čekají zajímavosti v reportážním Dakarském deníku v 7.20. Aktuální informace a výsledky očekávejte v ranních sportovních zprávách. Dopolední Radiožurnál pak přinese reportáž a pohled do zákulisí rallye.

Češi na Dakaru 2013

Motorky:
č. 65 – David Pabiška na yamaze
č. 68 – Jan Veselý na yamaze

Kamiony:
č. 503 – Aleš Loprais, Radim Pustějovský, Serge Bruynkens (BEL) na tatře
č. 506 – Martin Kolomý, René Kilian, David Kilian na tatře
č. 512 – Tomáš Vrátný, Jaroslav Miškolci, Milan Holáň na tatře
č. 524 – Jaroslav Valtr, Jakub First, Josef Kalina na liazu
č. 536 – Marek Spáčil, Jan Vodrhánek, Viktor Chytka na liazu
č. 545 – Vlastimil Vildman, Martin Macík, Jan Bervic na liazu

Dakar (ilustrační foto)

Strastiplná cesta

Cíl proslulého závodu je v sobotu 19. ledna v chilském Santiagu. Než do něj závodníci dorazí, čeká je cesta plná nástrah a často nepředvídatelných situací. I letos budou muset překonat Andy průsmykem ve výšce skoro 5 tisíc metrů nad mořem, ale i poušť Atacama, kde už stovky, možná tisíce let nepršelo.

Podruhé se pojede také územím Peru, kde se konvoj přiblíží k planině Nazca. Z dosud nevyjasněných důvodů právě tady indiáni kultury Nazca vytvořili v kopcovitém pouštním terénu víc než tři sta obrazců neboli geoglyfů. Kromě nejrůznějších spirál a linií dlouhých i několik kilometrů jsou tu pouze z výšky k vidění lidské postavy, zvířata, ryby i ptáci.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: anr
Spustit audio