Rakovina prsu ohrožuje i seniorky, mamografické vyšetření nezanedbávejte

30. listopad 2012

Průměrně sedm žen u nás každý den zemře na rakovinu prsu. Převážná většina z nich stále kvůli tomu, že se na nádor přijde pozdě. Ženy nad 45 let věku si mohou nechat jednou za dva roky zdarma vyšetřit prsa na mamografu, ale loni této možnosti využilo jen 54 procent žen. Vyzpovídali jsme Miroslavu Skovajsovou, předsedkyni Asociace mamodiagnostiků a primářku Mamma centrum Háje.

Cestu na mamografické vyšetření letos našlo přes půl miliónu žen, o něco víc než v předchozím roce. Je to pro vás optimistická zpráva?

„Samozřejmě máme radost z toho, že alespoň 54 procent žen přijde na vyšetření. Ruku v ruce s tím však jde i mírné povzdychnutí. Když vidíme, jak krásná jsou data žen, které docházejí na screening, jaký je dopad na jejich zdraví a jak snadno jim můžeme pomoci zachránit život, vidíme vedle toho taky téměř 50 procent žen, které na screening nedocházejí. Takže na jednu stranu máme radost, ale na druhou stranu zase smutek, protože by to mohlo být mnohem lepší.“

Jak ženy přimět k tomu, aby na screening přišly? Pomohla by třeba větší osvěta?

S osvětou už to asi víc nepůjde. Domníváme se, že osvětové nasazení každého z nás i všech institucí – právě to vyústilo v těch 54 procent. Dále už to asi moc neposuneme.

Jednoznačně potřebujeme to, co mají všechny země, které screening zavedly – a to je adresné zvaní. Jednou za dva roky přijde ženě laskavý dopis, který jí připomene, že má opět právo navštívit bezplatné screeningové vyšetření. To je ta cesta.“

Preventivní vyšetření by měla absolvovat každá žena bez ohledu na věk

Na vyšetření chodí nejčastěji ženy ve věku 45 až 49 let a pak účast postupně klesá. Měly by se mít na pozoru i starší ženy?

„Je to tak, protože riziko vzniku rakoviny prsu roste celý život. Nejvyšší riziko mají seniorky, tam může onemocnět 350 žen na 100 tisíc žijících. V pětačtyřicátém roku věku je riziko nižší, tam je to 150 žen ze sta tisíc.

Je tedy zapotřebí, aby chodily všechny věkové skupiny. Česká republika je jediná na světě, která má screening otevřený právě pro seniorky, pro ženy nad 70 let.

Samozřejmě máme velikou radost, že nejlepší v účasti jsou ženy z nejmladší věkové kategorie od 45 let. U nich znamená včasný záchyt nádoru zejména obrovský přínos pro zdraví, protože nádory v této věkové kategorii jsou agresívnější, hůř se s nimi bojuje. Ale chceme, aby chodily ženy každého věku, protože každá žena si včasnou diagnostiku zaslouží.“

Co byste vzkázala ženám, které se takového vyšetření bojí, a proto na ně raději nejdou?

„Obava opravdu není namístě. Každá žena by si měla uvědomit, že se má obávat samotného faktu – rakoviny prsu. V České republice totiž onemocní kdykoliv během života každá osmá až desátá žena. Panický strach, který mnohé ženy mají, jim pak bohužel potvrdí obavu, že na rakovinu prsu se dá umřít.

Ženy, které chodí na screening a nádor se u nich objeví včas, prostě na rakovinu prsu neumírají. Takže bych posluchačkám chtěla vzkázat, aby přišla každá, která na screeningu ještě nebyla.“

autor: anr
Spustit audio