Rajče, ostropestřec, kudlanka. To všechno objevili odborníci na spáleništi v Českém Švýcarsku

13. prosinec 2022

Spálené plochy v Národním parku České Švýcarsko se staly velice atraktivní lokalitou pro desítky vědců a odborníků z celé České republiky. Měří tam například obsah různých prvků v popelu a půdě. V okolí Hřenska se pohybují také odborníci na houby, mechy a rostliny, které se v národním parku obvykle najít nedají.

„Do těch stojánků dám zkumavky s roztokem“, ukazuje analytik Slavomír Adamec na přístroj plný držáků na zkumavky, ze kterých si vzorky odebírá jakási automatická ruka s pipetou.

„Pokud jsou to zeminy, listí z ohořelého Českého Švýcarska, tak se musí rozložit v kyselinách,“ popisuje Slavomír Adamec.

Nová zjištění

Do laboratoře Univerzity Jana Evangelisty Purkyně přinesl stovku vzorků z Českého Švýcarska profesor z Fakulty životního prostředí Michal Hejcman.

„Tady si můžeme ukázat nějaké výsledky. Vyhořelé jehlice obsahují 5 % vápníku, přičemž v těchto píscích jsou běžné hodnoty pod 1 %.“

Ve vzorcích byla podle Hejcmana i vysoká koncentrace fosforu, hořčíku, ale i olova, které se do staré hrabanky dostalo ještě v době, kdy se používal olovnatý benzín.

Spáleniště pravidelně obhlíží také botanička Správy parku Ivana Marková. V popelu našla i rostliny, které by tam rozhodně nečekala.

Ostropestřec mariánský

„Vyrašilo tam třeba rajče, možná ze svačiny od hasičů, nebo jsme tam měli ostřopestřec mariánský. Některé rostliny dokonce stihly ještě i vykvést,“ vysvětluje s úsměvem botanička.

Rajče i kudlanka

A vzpomíná na setkání s jedním neobvyklým zvířetem: „Kudlanka nábožná se vyskytovala jen na Jižní Moravě, když ji chtěl člověk vidět, musel jet na Pálavu. A letos byla vyfocena i u Hřenska na spáleništi.“

Nyní holá a popelem pokrytá místa se podle odborníků velmi brzy a velmi prudce zazelenají. Správa parku tak ani neplánuje na holinách po ohni žádnou výsadbu. Přirozené zmlazení, které se tam na jaře rozpučí, by mladé sazenice úplně převálcovalo.

autoři: Daniela Pilařová , aka
Spustit audio

Související