Rady na cestu do Chorvatska

24. červen 2003
Motožurnál , Motožurnál

Jaké doklady jsou potřeba k tomu, abyste se dostali autem do Chorvatska? Chorvatští policisté by vás neměli překvapit v případě, že s sebou budete mít osvědčení o registraci vozidla, tedy malý technický průkaz a nebo doklad dříve nazývaný OTP, čili osvědčení o technickém průkazu. Další nezbytností je mezinárodní poznávací značka a doklad o zaplacení povinného ručení.

V případě, že máte auto půjčené, by se vám také mohlo stát, že by po vás policista požadoval písemný souhlas majitele vozidla s tím, že vám ho půjčil. Vy ale v žádném případě nepůjčujte auto Chorvatovi, jestliže by měl jet v autě sám. Chorvatský občan totiž může řídit vozidlo se zahraniční poznávací značkou pouze v doprovodu majitele. Zelená karta v Chorvatsku potřeba není. Mohla by Vám ale usnadnit život. Stejné je to i s mezinárodním řidičským průkazem.

Dopravní předpisy vás na území Chorvatska určitě nijak nezaskočí. Stačí se držet vpravo při pravém okraji vozovky, dodržovat předepsanou rychlost, nepřejíždět plnou čáru a hlavně řídit se dopravními značkami. Problémy s místní policií by se vám pak měly vyhýbat. Jediné, čím se chorvatské dopravní předpisy zásadně odlišují od těch našich, je povolené množství alkoholu v krvi. V Chorvatsku totiž můžete usednout za volant i po požití alkoholických nápojů, hladina alkoholu v krvi ale nesmí přesáhnout hranic 0,5 promile.

Nehoda není náhoda. S nepříjemnostmi v podobě pomačkaných plechů se tedy můžete setkat i u Jadranu. Co ale v případě dopravní nehody od policistů vůbec požadovat?

1. Policii je nutné nahlásit všechny dopravní nehody.

2. Při dopravní nehodě obdrží její účastník od dopravní policie pouze potvrzení o poškození auta, a to proto, aby se zabránilo případným problémům na hraničních přechodech při cestě domů.

3. Doklad o vzniklé škodě, příčině a viníkovi nehody policie zpravidla nevystaví a účastník nehody si toto lejstro musí vyžádat sám a nebo prostřednictvím pojišťovny, což bude asi snadnější, až po návratu domů.

Pokuty za dopravní přestupky je možné většinou zaplatit na místě. Může se vám ale také stát, že vám policisté po zjištění přestupku odeberou cestovní pas a následně vás předvolají k soudnímu projednání. I tam vás nakonec potká trest v podobě pokuty, výjimečně jsou ale zaznamenány i případy, kdy neposlušní řidič skončili v některém z místních žalářů.

Za nepovolené parkování vás ale nikdo do vězení nepošle. Za takový přestupek zaplatíte na místě pokutu v maximální výši 100 Kun, nedodržení předepsané rychlosti by vás potom mohlo stát maximálně 500 Kun.

Na dovolenou se jezdí za odpočinkem, při cestě do i z Chorvatska vás ale pořádně unaví nekonečné kolony stojících aut. Dopravní zácpy jsou totiž v Chorvatsku jevem více než častým.

V nouzové situaci v Chorvatsku kontaktujte české velvyslanectví v Záhřebu nebo sezónní konzulární jednatelství ve Splitu. Další důležitou informací je v Chorvatsku nový způsob hrazení za zdravotnické úkony. Čeští turisté mají podle těchto smluv nárok pouze na základní zdravotní péči, tedy na nejnutnější ošetření třeba v případě akutního onemocnění nebo úrazu. Informace najdete na internetové adrese Centra mezistátních úhrad www.cmu.cz.

O aktuálních cenách pohonných hmot, dálničních poplatcích, celních předpisech, informacích o dopravě a o všem, co vás v zemi tisíce ostrovů zajímá, se dozvíte na internetových stránkách www.croatia.hr, www.chorvatsko.hr nebo www.jaderske.cz. Osobně se s dotazy můžete obrátit na pražskou pobočku Chorvatského turistického sdružení v Krakovské ulici nebo na telefonních číslech 222 211 812 a 222 210 793.

autor: plu
Spustit audio