Radim Tolasz

19. květen 2010

Meteorolog Radim Tolasz přinesl do studia Radiožurnálu dobré zprávy. „Srážky by dnes měly ustávat, příští týden už bude polojasný a poměrně teplý,“ nastínil další vývoj počasí a dodal, že povodně jsou běžnou součástí českého klimatu, jen jsme si na ně odvykli.Ve čtvrtek 20. května bude hostem ředitel Národního muzea v Praze Michal Lukeš.

A to především proto, že jich ve 20. století bylo méně než kdykoliv jindy v minulosti. Povodně však nejsou nic mimořádného a v historických zápisech bychom našli důkazy o mnohem ničivějších povodních, než zažíváme dnes. Hanka Shánělová se v té souvislosti ptala na vliv člověka, který je podle Radima Tolasze znát zejména na vodních tocích. „Dřív byly řeky pěkně zakroucené, dnes jsou rovné. Tím pádem došlo ke zrychlení odtoku. Proto jsou povodně tak rychlé a nepříjemné,“ domnívá se.

Letošní povodně jsou často srovnávány s těmi z roku 1997, pravděpodobně i kvůli zaplavení známé obce Troubky. Radim Tolasz se však zdržel jakéhokoliv srovnání. „Letos nenapršela ani polovina srážek,“ podotýká s tím, že výjimkou je povodí řeky Olše, kde napršelo víc než v roce 1997. „Dostala se k nám vlhkost, která se potkala s pohořím,“ vysvětlil důvod povodní Radim Tolasz a dodává, že letošní povodně jsou rozsáhlejší, protože zasáhly i Polsko a Slovensko. Jediné, co jej překvapilo, bylo období příchodu srážek. „Srážky, které nás zasáhly, se obvykle vyskytují v červnu, srpnu nebo koncem září,“ vysvětluje.

Jak vlastně povodně ovlivnily režim zaměstnanců Českého hydrometeorologického ústavu? „Meteorologové pracují jako vždy na směny, ale u hydrologů je to jinak. Ti častěji počítají modely rozvodnění,“ popisuje Radim Tolasz s tím, že od pátku toho příliš nenaspal.

Klimatolog Radim Tolasz

Hanka Shánělová nezůstala u letošních povodní a zeptala se Radima Tolasze například na nový superpočítač, který meteorologům pomáhá v předpovídání počasí, i na míru úspěšnosti předpovědí. Nevyhnula se ani financování ČHMÚ.

Záznam celého rozhovoru s Radimem Tolaszem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio