Radim Jančura

23. červen 2011

Zřejmě jen těžko bychom v Česku hledali někoho, kdo nikdy neslyšel o společnosti Student Agency a jejích žlutých autobusech. Napadlo vás však už někdy přemýšlet nad tím, proč jsou právě žluté? „Žlutá je barva slunce,“ vysvětluje ředitel společnosti a jeden z nejúspěšnějších českých podnikatelů Radim Jančura. „A navíc jsme stále ještě banánová republika,“ usmívá se. „Lidé u nás jsou fajn, jen naši vládci jsou špatní.“

Ředitelem Českých drah by prý být nechtěl. Na železnici by se svými žlutými vlaky přesto zamířil rád. Věc, která se jednoduše řekne, ale – jak se ukázalo – v Česku obtížně provede. Žluté vlaky se na tratích objeví na podzim, snaha Radima Jančury proniknout na železnici však sahá až do roku 2006. Během těch několika let se mu podařilo narazit na odpor jak Českých drah, tak jednotlivých krajů. „Železnice jako by u nás byla začarovaná,“ podotýká Radim Jančura v rozhovoru s Lucií Výbornou.

„Koleje jsou státu,“ vysvětluje. „A podobně jako po silnicích po nich může jezdit každý. Jediný problém je, že jde vesměs o dotovanou dopravu, takže nemáme přístup k dotacím – což je proti evropskému právu. Začneme tedy jezdit bez dotací, abychom Českým drahám dokázali, že můžeme nabídnout skvělý servis i bez peněz českého státu.“

Ti, kteří často cestují na trase mezi Prahou a Ostravou, se tak od podzimu můžou těšit na žluté vlaky nabízející podobný komfort jako už zavedené žluté autobusy – vyškolené stewardky, nabídku horkých i studených nápojů a v neposlední řadě i dostatek čistých toalet.

Vlakové linky už Student Agency prostřednictvím společnosti RegioJet provozuje i na Slovensku. Podnikání v našich dvou zemích se přitom zásadně liší. „Když jsme na Slovensku přišli s nabídkou, která je na dotacích o 30 procent levnější v porovnání se státními vlaky, doslova do týdne jsme si plácli a podepsali smlouvu,“ upozorňuje podnikatel, jak moc se liší přístup českých a slovenských politiků.

Lucie Výborná s Radimem Jančurou ve studiu

Na jaké konkrétní překážky vlastně Radim Jančura narazil při snaze proniknout i na českou železnici? Nejen na to se jej Lucie Výborná zeptala. A padly i četné dotazy posluchačů. Umí si sám sebe představit v politice? Co by změnil, kdyby politickou moc měl? A proč si myslí, že by bylo jednoduché zamést s korupcí?

Záznam celého rozhovoru s Radimem Jančurou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.