Radary ji nevidí, zato lidé v Panamském průplavu ano. Chlouba amerického námořnictva se opět porouchala

24. listopad 2016

Nejdražší americký torpédoborec Zumwalt udělal flotile Spojených států další ostudu. Už v září nemohl kvůli závadě vyplout na moře. Teď se mu v Panamském průplavu porouchaly motory a do přístavu ho musely odtáhnout remorkéry. Pro radary téměř neviditelnou chloubu amerického námořnictva si tak dlouho mohli prohlížet zvědavci ze břehu.

Posádka řešila podobný problém jako v září, do pohonného systému lodi se dostala mořská voda. Plavidlo se tak na chvíli stalo neovladatelné a otřelo se bokem o stěnu průplavu. Takže má i drobný šrám na plášti, což je podle americké flotily jen kosmetická záležitost. Mnohem větší starosti mají technici samozřejmě s tím, proč loď v tak kritických oblastech, jako je pohonný systém, nabírá vodu.


Celý trup je tvarován pro dosažení co nejmenšího radarového odrazu. Vypadá proto dosti nekonvenčně a svým tvarem připomíná ponorku. V jeho konstrukci jsou široce uplatněny technologie stealth.

Loď by měla být, obrazně řečeno, perla amerického námořnictva. Je vybavená nejnovějšími technologiemi, funguje na elektrický pohon a celá konstrukce je pečlivě sestavená tak, aby nebylo možné plavidlo zachytit radary.

Výstavba lodi navíc nebyla žádnou levnou záležitostí. Vláda na ní vynaložila z amerického rozpočtu v přepočtu přes sto miliard korun. Na obranu lodi ale musím dodat, že je ještě stále ve zkušebním provozu, který slouží právě k tomu, aby se vychytaly všechny nedostatky.

autor: mach
Spustit audio