Putin udělal chybu. Pokusme se z ní udělat strategické selhání, radí polský politolog Debski

23. březen 2022

Rusko už téměř měsíc útočí na Ukrajinu, ale invaze neprobíhá podle plánu. „Rusové měli bezpochyby špatný válečný plán, který Ukrajincům umožnil eliminovat jejich početní převahu. A jsou mnohem lépe připraveni, než kdokoli předpokládal,“ konstatuje politolog Slawomir Debski, zahraničně-politický poradce polské vlády.

Ruská agrese je podle politologa přelomovým momentem pro mezinárodní řád a bezpečnost. Válku totiž rozpoutal stálý člen Rady bezpečnosti OSN, která nese zvláštní odpovědnost za mír. Selhala zároveň politika svobodného světa založená na předpokladu, že jsme schopní odstrašit ruského prezidenta Vladimira Putina.

Putin se rozhoduje racionálně, ale ta jeho racionalita je jiná než naše.
Slawomir Debski

„Nesouhlasím s těmi, kdo tvrdí, že se nerozhoduje racionálně. Podle mě je racionální, ale jeho racionalita je jiná než naše. My ve svobodném světě nechceme válku. Ceníme si míru a netoužíme vidět, jak potom, co se v Evropě podařilo všechno znovu vybudovat, dosáhnout prosperity. Lidé bohatnou a jsou spokojení, a to skupina šílenců zničí. Putin je ale jiný,“ soudí historik a politolog.

Čtěte také

Putin prý vyvodil špatný závěr z roku 2014, kdy poprvé zaútočil na Ukrajinu a uchvátil Krym. Přestože šlo o flagrantní porušení mezinárodního práva, byla reakce Západu omezená a ani ukrajinská armáda neprojevila významnější odpor. To je teď jiné.

Debski vysvětluje, že válka se dnes vede na dvou frontách – na bojišti odolávají Ukrajinci, vedle toho ale je i fronta globálních financí a globální ekonomiky. Do té bylo Rusko v posledních 30 letech zapojené, na rozdíl od Sovětského svazu, který prosazoval vlastní alternativu.

Putin udělal chybu. My mu musíme ukázat, že to skutečně chyba byla.
Slawomir Debski

„Rusko s žádnou alternativou nepřišlo. Snažilo se využívat slabiny Západu a jeho pokrytectví. Putin šel ve stopách slavného Leninova citátu, podle kterého Západ prodá Rusku i provaz, na kterém se pak sám nechá oběsit. Teď se Putin přepočítal, když spoléhal na to, že Západ nebude odhodlaný bránit své hodnoty a mezinárodní právní řád,“ zdůrazňuje.

Pomoci Ukrajině za každou cenu

Debski vysvětluje, že politika funguje v určitém kontextu a poukazuje na to, že Polsko se 10 let marně snažilo ukončit projekt plynovodu Nord Stream 2 a podařilo se to teprve nyní, když se změnil kontext:

Čtěte také

„Rusko je vnímáno politiky, obchodníky a odborníky i běžnými lidmi jako agresivní a nedůvěryhodný stát, před kterým bychom se měli chránit. Jedna evropská země za druhou teď zvyšuje svůj obranný rozpočet. To bylo přitom po řadu let zcela nepředstavitelné,“ poukazuje na snahy amerických prezidentů přimět evropské spojence ke zvýšení výdajů na obranu.

Do Evropy nyní míří Joe Biden, který podle Debského představí svou doktrínu ve vztahu k Ukrajině. Cílem by mělo být pomoci Ukrajině v boji, neakceptovat zábory území provedené silou a donutit se Rusko stáhnout.

„Pokud věříme, že ukrajinská věc je správná – a já jsem hluboce přesvědčený, že je –, tak musíme pro ni udělat všechno, co je v našich silách. Nebo jak se říká: Ať to stojí cokoli. Teď nastal moment, kdy musíme pomoct Ukrajině a Ukrajincům vyhrát válku – ať to stojí cokoli,“ upozorňuje přední polský expert na Rusko.

Putinova chyba

Po anexi Krymu si Debski podle svých slov uvědomil svůj omyl, když se domníval, že v Rusku existují dva světy – na jedné straně režim, který napadl Ukrajinu, a na straně druhé veřejnost, s níž by se měly nadále udržovat vazby. Později ale zjistil, že Putinova agresivní politika je u Rusů populární a jsou tak za ni spoluodpovědní.

Čtěte také

V případě, že Rusko na Ukrajině zvítězí, ukáže to, že rozpoutání války proti sousednímu státu je efektivní způsob, jak něco získat, čímž by se mohly inspirovat i další revizionistické mocnosti.

Naopak porážka Ruska prý zastaví zhoršování mezinárodní bezpečnosti a znovu otevře otázku, jaké perspektivy můžeme Ukrajincům dát: „Podle mě se budeme muset rozhodnout, jestli pozveme Ukrajinu, aby se stala členem Evropské unie a pravděpodobně také NATO, nebo budeme muset pozvat Ukrajince do Evropy.“

„Prezident Putin udělal chybu a my musíme udělat všechno, co je v našich silách, a ukázat, že to byla skutečně chyba. Že o takové politice není radno ani uvažovat, natož ji provádět. Aby Čína a další mocnosti na světě viděly, že není dobré dát se cestou válečné agrese. Tento vzkaz bychom se měli snažit vyslat a pokusit se udělat z této Putinovy chyby jeho strategické selhání,“ uzavírá Debski.

Jaký smysl měla cesta tří středoevropských premiérů do Kyjeva? Poslechněte si celý rozhovor Filipa Nerada.

autoři: Filip Nerad , ert
Spustit audio

Související