Putin nežertuje, když vyhrožuje jadernými zbraněmi, varuje Biden. Promluvil o armagedonu

Ruský prezident je skutečně schopný použít taktické jaderné zbraně, je přesvědčený americký prezident Joe Biden. Svět se podle něj ocitl tak blízko ničivému konfliktu, jako nebyl od kubánské raketové krize před 60 lety.

„Biden se takto vyjadřoval během setkání se sponzory Demokratické strany v New Yorku, když k nim promlouval. Putin je podle něj skutečně schopný použít taktické jaderné zbraně, případně biologické nebo chemické. Vede ho k tomu situace na Ukrajině a stav ruské armády, která výrazně zaostává za Putinovým očekáváním, myslí si Biden,“ informuje z Washingtonu zpravodaj Českého rozhlasu Jan Kaliba.

Čtěte také

Zkázonosný konflikt

„Americký prezident k tomu doplnil, že podle něj nelze použít jadernou zbraň tak, aby to nerozpoutalo zkázonosný konflikt. Doslova použil slovo armagedon. A jak zaznělo, řekl, že takové hrozbě apokalypsy svět nečelil od dob prezidenta Kennedyho a kubánské raketové krize před 60 lety.“

Jan Kaliba zdůrazňuje, že podle prezidenta Joea Bidena je tato hrozba poprvé od té doby reálná. „Připomeňme, že Putin jadernými zbraněmi veřejně hrozil naposledy při svém zářijovém projevu, když oznamoval mobilizaci. Biden také mluvil o tom, že se snaží přijít na to, co je Putinova úniková cesta z války na Ukrajině, kterou rozpoutal, a jak by v Rusku mohl přijít o moc.“

Neobvyklý projev Joea Bidena

Jak upozorňuje Jan Kaliba, podobná slova nejsou od amerického prezidenta obvyklá. Projev podobného druhu po dobu ruské války na Ukrajině od představitelů Bílého domu ještě nezazněl. Vždy, když se intenzivně řešila hrozba jaderného konfliktu, Biden se o tom snažil spíše nemluvit a klidnit vášně.

Důležitý je možná i kontext, že to bylo během zmíněného setkání se sponzory. To znamená v relativním soukromí, kde nejsou kamery, nesmějí tam nahrávací zařízení a přístup tam mají jen jednotky novinářů, kteří jsou zrovna ten den ve skupině vybrané Bílým domem,“ uvažuje zpravodaj v USA a upřesňuje, že se jedná o citace reportérky The Wall Street Journal.

Čtěte také

Mohlo hrát roli, že Biden při těchto příležitostech obvykle nemívá své projevy do detailu připravené a mluví víc spontánně.

„Joe Biden má přístup k utajovaným informacím, dostává je průběžně během dne. Takže jestli reagoval na vývoj posledních dní a týdnů, který známe víceméně všichni, nebo na vývoj, o kterém zatím nevíme, o tom bychom teď jenom spekulovali,“ dodává Jan Kaliba.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.