Putin čeká na výsledky amerických voleb a přepnul na válečnou ekonomiku. Válku ale nevyhrává

2. prosinec 2023

Ruská válka na Ukrajině brzy vstoupí do třetího roku a Moskva je ve výhodě na vojenské, politické i ekonomické frontě. Ukrajincům zas chybí dobře vycvičená pěchota. Putin militarizuje ruskou ekonomiku a využívá vysokých příjmů z ropy k financování sílící výroby zbraní. Politická nemohoucnost ve Spojených státech i Evropě ohrožuje dodávky zbraní i peněz, na kterých závisí přežití Ukrajiny, shrnuje americký deník The Wall Street Journal.

Moskva bude příští rok v materiální výhodě, na vítězství to ale nestačí.

Ukrajinu tak čeká trpký rok v defenzivě, přestože ruské armádě se zřejmě podaří dosáhnout jen malých úspěchů. K dobytí ukrajinských oblastí, které si nárokuje Rusko, má Putin velmi daleko a ještě dál k podrobení celé Ukrajiny.

Hospodářský výkon USA, EU a Británie je 20krát větší než ekonomika Ruska.

Moskva bude příští rok v materiální výhodě, ale ne v takové, aby dosáhla svých politických cílů,“ soudí Michael Kofman z americké Carnegieho nadace pro mezinárodní mír. Zdůrazňuje, že „Rusko válku nevyhrává“.

Když Putin vidí, jak soudržnost Západu slábne, nemá důvod invazi zastavit.

Hospodářský výkon Spojených států, Evropské unie a Velká Británie dohromady je asi 45 bilionů dolarů ročně, to je 20krát víc než ekonomika Ruska. Všechny tři země mají také lepší technologie. Na papíře jsou tak mnohem silnější než Moskva.

Čtěte také

Rusko však vynakládá mnohem větší úsilí. Jeho nedávno schválený rozpočet na léta 2024–2026 ukazuje, že země věnuje na válku stále více prostředků. Vojenské výdaje mají v příštím roce překročit 100 miliard dolarů, což je nejvíc od dob Sovětského svazu.

Moskva využívá obchodu s třetími zeměmi k dovozu západních technologií, které podléhají sankcím. Obchází západní cenový limit na vývoz ropy tím, že vybudovala vlastní flotilu ropných tankerů, na které se nevztahují západní předpisy. Začala také ve velkém vyrábět malé bojové drony.

Západ se zatím moc neukázal

Západ naopak posílil vojenskou výrobu jen minimálně. Američané zvyšují produkci dělostřeleckých granátů, ale země Evropské unie mezi sebou nekoordinují zadávání objednávek a neumí motivovat k investicím do nové výroby.

Brusel slíbil Ukrajině, že jí do března 2024 dodá milion dělostřeleckých granátů, ale podle jeho představitelů tento cíl nedokáže splnit. Rusku však na podzim dodala milion nábojů Severní Korea.

Čtěte také

Evropským zemím dochází munice i zbraně, které by mohly Ukrajině poskytnout, a americké dodávky zase zpomalily politické rozpory. Dosáhnout parity s ruskými silami letos ukrajinskému dělostřelectvu pomohly střely z Jižní Koreje, ale teď už jsou ukrajinské jednotky opět v nevýhodě.

Ekonomika Ukrajiny však odolává válce líp, než se čekalo, a po hlubokém propadu dokonce mírně roste. Kyjev ale spoléhá na to, že civilní rozpočtové náklady, například na školství a zdravotnictví, uhradí ze západních peněz, aby mohl z daňových příjmů financovat válku.

Když Putin vidí, jak soudržnost Západu slábne, nemá důvod invazi zastavit. A i kdyby přistoupil na příměří, podle Kyjeva by ho zřejmě využil k posílení jednotek a novému útoku, protože ruský prezident dohody nedodržuje.

Čtěte také

Řada západních odborníků soudí, že Putin čeká na výsledek amerických prezidentských voleb. Jestli vyhraje Donald Trump, mohl by americkou pomoc Ukrajině zastavit a s ní i pomoc Severoatlantické aliance. Ruskou rozpínavost by pak musela řešit jen vojensky slabá Evropa.

Nedostatek munice také znamená, že Ukrajina nebude moci nějakou dobu zahájit žádnou větší ofenzivu. Významnějšího průlomu se však nedaří dosáhnout ani ruské armádě, přestože má početní převahu mužů i výzbroje.

Hlas 1: Podle ukrajinských i západních expertů ale znavené ukrajinské síly mohou zajistit účinnou obranu 600 kilometrů dlouhé fronty, když budou se svými zdroji nakládat úsporně a nedopřejí Rusku jiné než lokální zisky. Podle politologa Kofmana musí Kyjev zlepšit mobilizaci a výcvik vojáků, upustit od větších ofenziv a posílit linie. „Jestli to neudělá, může příští rok přijít zlom, po kterém bude Ukrajina stále častěji v nevýhodě,“ uzavírá list.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravily Gita Zbavitelová a Tea Veseláková.

Spustit audio

Související