Putin hraje vabank. Čím budou další krize hlubší, tím bude s aktéry víc manipulovat, uvažuje geograf Jelen

27. listopad 2023

Prezidentská pozice Vladimíra Putina je pevná, aby si ji udržel, potřebuje pro Rusko vybudovat roli hegemona na Blízkém východě. „V tuto chvíli  Putin hraje vabank a je schopen udělat cokoli, protože pokud nebude úspěšný v zahraničí, nebude ani doma,“ myslí si politický geograf Libor Jelen.

Čtěte také

„Příští rok se konají prezidentské volby, což může být v případě Putina formalita. On si stejně hlídá, aby mu ,nepovstávali‘ potenciální protivníci, kteří by mohli ohrozit jeho pozici, a to třeba i nepatrně,“ ukazuje Jelen sílu Putinova mandátu.

U moci jej drží i jeho nejbližší spolupracovníci, kterými jsou Nikolaj Patrušev, Alexandr Bortnikov nebo Sergej Naryškin. „To jsou lidé, kteří drží Putina v rámci systému stále v bezpečí. Pojí je společná minulost, praktiky, které vyznávají, podobné názory na to, jak má být formován stát,“ vypočítává v pořadu Osobnost Plus.

Putinovou mocí by mohla otřást nejspíše jen zrada některého z nich, ta je ovšem velmi nepravděpodobná. „V těchto složkách platí, že kdo selže nebo zradí, platí za to životem,“ upozorňuje.

„Jsou tu přeběhlíci, kteří měli za to, že budou na Západě v bezpečí. Ale tajné služby je dostihly i tam.“

Čtěte také

Putinovu pozici posilují také úspěchy v zahraniční politice a konflikty v jiných státech.

„Jakýkoli konflikt, kde je svět rozdělený, Putinovi vyhovuje. Je to součást taktiky Ruska: v rámci jeho geopolitiky rozdělovat svět, využívat slabiny ostatních i názorové rozdíly,“ vysvětluje. „V tom Rusko, dřív i Sovětský svaz, vždy vynikal.“

Aktuálně se kromě války na Ukrajině angažuje Rusko i ve válce na Blízkém východě. „Konflikt mezi Izraelem a Palestinou trvá od roku 1948 a Rusko se v něm vždycky angažovalo,“ konstatuje Jelen. „Až na první rok, kdy Sovětský svaz hlasoval v rámci Rady bezpečnosti pro vznik Izraele, v následujících letech byl vždy oporou Palestinců.“

Víc vyvrhelů v jedné místnosti

V současnosti na tuto linii Putin navazuje spoluprací s teroristickými organizacemi zapojenými do konfliktu.

„Geopolitická osa Rusko-Írán se buduje dlouhodobě. Oni jsou v tuto chvíli v podstatě vyvrhelové v mezinárodním společenství, a ti vždy drží při sobě,“ analyzuje. Spojenectví je podle něj jen dočasné a pragmatické.

Čtěte také

„Když máte víc vyvrhelů v jedné místnosti, tak se dřív nebo později začnou prát a soupeřit o moc,“ přirovnává. Vznikající spojenectví totiž nepohání nic jiného než nenávist k Západu a touha po moci.

„Putin vidí potenciál mít na své straně silné partnery, přes které budeme moc uskutečňovat svůj vliv. A jestli to je Írán, tak mu bude vyhovovat slabost Izraele,“ vysvětluje Jelen. „Ambice Ruska je skutečně být globálním hráčem, ne jen vyvažovat roli a sílu Západu.“

Oslabení Izraele je navíc strategicky výhodné i pro Rusko samotné.

„Jednoznačná podpora Západu Izraeli znamená mimo jiné slabší podporu Ukrajině. Protože zdroje, které máme, nejsou bezedné,“ upozorňuje. „Čím budou krize dlouhodobější a hlubší, tím bude Rusko lépe manipulovat s jednotlivými aktéry.“

Kromě ozbrojených konfliktů vyhovuje ruské strategii také rozdělení evropské společnosti, ke kterému přispívá buď pomocí hybridních válek a šíření propagandy, nebo skrze politický tlak na Evropskou unii.

Čtěte také

„Rusko stále provozuje cestovní kanceláře, které lifrují imigranty z Iráku, Afghánistánu k hranicím Evropské unie. Na to musí nějakým způsobem reagovat EU, takže to využívají jako argument, jak jsme nehumánní a jak nepouštíme migranty dovnitř,“ uvádí.

Naopak slabým místem ruských plánů je velká konkurence ze strany Číny. „Slabost Ruska je právě to, že tady je mnohem silnější partner na Východě, který hraje mnohonásobně efektivnější roli a hru, a mimochodem i na Blízkém východě,“ uzavírá Libor Jelen.

Více podrobností o ruském antisemitismu, plánech na ovládnutí regionu, spojenectvích s teroristy nebo snaze rozdělit Západ si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru. Moderuje Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , esta

Související