Půl milionu na účtu STAN. Neprůhledný finanční dar od soukromé firmy?

6. únor 2023

Hnutí STAN podle zjištění našich reportérů opět přijímá peníze od soukromých firem, i když si hnutí loni v lednu zakázalo dary od firem. Na podzim po komunálních volbách jim na účet přišlo půl milionu korun od společnosti HZ Real. Její majitel se pak dostal do čela firmy v majetku městské části. „Jako úřad děláme vše pro to, aby byly informace o financování stran dostupné,“ říká Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Jak je to u stran s přijímáním darů? Můžou brát peníze od kohokoli?

Čtěte také

Nemohou. Nemůžou brát peníze od státu a příspěvkových organizací, od samospráv, tedy od obcí, krajů a také od firem, které mají majetkovou účast státu nebo samosprávy nad 10 procent.

Dále stranám nesmí dodávat peníze obecně prospěšné společnosti, svěřenské fondy, obecně zahraniční právnické osoby, ale s určitými výjimkami, kterými jsou třeba zahraniční politické strany nebo zahraniční o.p.s.. Je to paradox – české o.p.s. darovat mohou, zahraniční nikoliv. A pak obecně cizí státní příslušníci, pokud nemají v Česku právo volit do Evropského parlamentu.

Je ten systém průhledný? Nehrozí, že si takto někdo může kupovat vliv?

Je průhledný do té míry, do které strany vykazují všechny informace o dárcích. Často údaje nejsou úplné nebo jsou chybné. Pak narážíme na to, že zákon například zakazuje přijímání daru nad 3 miliony korun ročně od jednoho dárce včetně linie firemních struktur.

Problém může nastat v tom, že úplně nevidíme do těchto vlastnických struktur. Abych to shrnul, strany musí vykazovat všechny údaje a bohužel musíme mít možnost údaje uvěřit. K tomu je potřeba, aby rejstříky, které stát vede, byly úplné. 

Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , tec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.