První třída je klíčová, ovšem důležitá je prevence poruch učení už v předškolním věku, myslí si speciální pedagogové

5. září 2014

Až čtvrtina dětí trpí podle statistik specifickými poruchami učení, chování nebo pozornosti. „Je to hodně,“ souhlasí pedagožka a etopedka Silvie Janovcová, ale hned dodává: „Ovšem důležité je, že s těmito poruchami umíme pracovat a umíme nabídnout programy, které je odstraní.“ A ředitelka vzdělávacího centra a pedagogicko-psychologické poradny Lexik Lenka Červenková ji doplňuje: „U dětí v předškolním věku nehledáme diagnózy, ale chceme působit preventivně.“

„Rodiče si mohou i sami doma všimnout, jestli je jejich čtyřleté pětileté dítě nešikovné, neobratné, neudrží pozornost, má malou slovní zásobu nebo nepozná první a poslední písmenko ve slově,“ přibližuje Silvie Janovcová.

Současně potvrzuje, že mnohdy je na vině i nedostatečná péče rodičů o rozvoj jejich dětí.

Čtěte také

Poradna Lexik v současné době v pěti mateřských školách realizuje speciální projekt, který má u vytipovaných dětí, u nichž existuje riziko vzniku poruchy učení, předcházet jejich rozvinutí a současně naučit předškolní pedagogy, jak s těmito dětmi pracovat.

Učit by se měly děti i jejich rodiče

Program se snaží učit děti, rodiče i pedagogy, jak procvičovat oblasti, které nejsou správně rozvinuty, jako je třeba sluchové a zrakové vnímání nebo pravo-levá orientace. „Je to samozřejmě o tréninku, jako ve všech oborech,“ myslí si Silvie Janovcová.

Pomoc je ovšem také ve správné relaxaci nebo fyzioterapii. Klíčová je přitom role rodičů, doplňuje Lenka Červenková. „Důležité je, aby se naučili s dítětem pracovat doma, aby sledovali speciální pedagožku, která jim poradí a poskytne jim speciálně připravené pracovní listy, podle nichž mohou s dítětem potom sami pracovat.“

Čtěte také

Kde je hranice mezi hyperaktivitou a obyčejnou nevychovaností? Souvisejí tyto poruchy s rozvojem inteligence? A jsou na místě obavy některých rodičů, že jejich děti budou mít problémy s uplatněním v praxi a získáním vysněného zaměstnání?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: and
Spustit audio