První česká medaile z Tokia! Kanoista Lukáš Rohan získal v závodech C1 stříbrnou medaili

26. červenec 2021

Kanoista Lukáš Rohan vybojoval ve finále olympijského závodu ve vodním slalomu v Tokiu stříbrnou medaili a na konto české výpravy připsal první cenný kov. Vítězem se stal Slovinec Benjamin Savšek, bronz bere Němec Sideris Tasiadis.

Rohan postoupil do finále čtvrtým časem ze semifinále. V závěrečném vystoupení sice nezopakoval čistou jízdu, hned na čtvrté brance si připsal dvousekundovou penalizaci, ale poté již byl bezchybný a slaví největší úspěch v kariéře. Vítěz červnového Světového poháru v Praze zaostal za Savšekem o 3,71 sekundy.

„Jsem strašně spokojený. Byla to moje životní jízda. Byl tam malinkatý šťouch, ale nakoplo mě to, jel jsem dál a jsem rád, že to tak dopadlo,“ popisoval Lukáš Rohan své pocity ve vysílání Radiožurnálu Sport.

Rodák z Mělníka se bezprostředně po projetí cíle zařadil na druhé místo a musel čekat, zda se na medailových pozicích udrží. Nejlepší trojice ze semifinále ale na své předešlé výkony nenavázala.

Rohan ziskem stříbrné medaile navázal na svého otce a trenéra Jiřího, který byl druhý na olympijských hrách v Barceloně 1992 a Atlantě 1996 na deblkanoi společně s Miroslavem Šimkem.

„Musím říct, že jsem spokojený. Neříkám to moc často, ale myslím si, že se mu to povedlo,“ radoval se po závodech ve vodním slalomu Jiří Rohan. „Finálová jízda byla nejlepší, bere medaili. I ta semifinálová byla dobrá. Dopředu jsme si řekli, že se budeme snažit jet s rezervou a bude to stačit na postup a ve finále už jel naplno.“

Kompletní výsledek finálové jízdy kanoistů C1:

1. Savšek (Slovin.) 98,25 (0 trest sekund), 2. Rohan (ČR) -3,71 (2), 3. Tasiadis (Něm.) -5,45 (0), 4. Burgess (Brit.) -5,61 (0), 5. Thomas (Fr.) -6,73 (0), 6. Beňuš (SR) -7,35 (2), 7. Lokken (USA) -7,83 (2), 8. Elosegi (Šp.) -8,34 (2), 9. Watkins (Austr.) -9,93 (2).

autor: vla | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související