Olympijský rok kanoisty Martina Fuksy

17. červenec 2021

Rychlostní kanoista Martin Fuksa se do Japonska kvalifikoval jak na singlu, tak na deblkanoi s bratrem Petrem. Krátce před Vánoci 2020 se připravoval na soustředění v Břízkách, kde trénoval kondici na oblíbených běžkách. A právě do Jablonce nad Nisou se za dvojnásobným mistrem světa vypravil reportér Lukáš Michalík.

Za trénink najezdí kolem 30 kilometrů. „Pořád lepší, než běhat na suchu, takže jsem spokojený,“ pochvaluje si. Na běžkách jezdí všichni – kanoisti, kajakáři – přípravu je potřeba zpestřit a je to i pohyb, který je kánoi podobný. „Člověk je na tom dlouho, tepovka se mu střídá, jede do kopce, z kopce – dobrý trénink,“ říká.

Čtěte také

Fuksa zařazuje běžky do přípravy na sezonu pravidelně a ani účast na Jizerské padesátce není pro nymburského rodáka novinkou. Hlavní závod jel už potřetí a v roce 2019 skončil na výborném 57. místě. „Je to asi tréninkem. Loni jsem naběžkoval přibližně 900 kilometrů. Dělám i jiný trénink, a ten mi v tom určitě pomohl. Mám silný vršek těla a Jizerská padesátka se jezdí soupaží, což mi hodně pomáhá.“

Zklamání z odložené olympiády

Když se rychlostní kanoista Martin Fuksa dozvěděl, že v Tokiu se místo léta 20219 bude závodit až za rok, bylo mu do breku. Dvojnásobný mistr světa ale dál intenzivně trénoval. „Cítil jsem se dobře a hrozně moc jsem to chtěl v srpnu prodat. Ale teď si naopak užívám, že závodění není. Pořád trénujeme, makáme, ale je to bez stresu,“ popisoval v březnu 2020.

Vrchol sezony měl prožívat v Tokiu, ale kvůli odložení olympiády soustředil svoji pozornost na domácí šampionát v Račicích. Tam vyhrál všechno, co mohl a získal sedm zlatých medailí. „Je fajn, že se něco takového povedlo, ale nějak extrémně to neslavím. Už mám nastavené laťky asi trochu výš,“ vysvětloval v srpnu minulého roku. „S motivací jsem problém neměl, protože jsem to bral jako vrchol sezony.“

Fuksa je dvojnásobným mistrem světa a evropský šampionát vyhrál dokonce osmkrát. Olympijská medaile mu ale ve sbírce stále chybí. I proto byl rád, když se dozvěděl, že olympiáda se nakonec v roce 2021 konat bude. „Je to největší sen, který bych si chtěl splnit, než odejdu do sportovního důchodu. Nad ničím jiným nepřemýšlím,“ říkal v lednu v časosběrném dokumentu Olympijský rok.

Olympijský rok je projekt Radiožurnálu, který sleduje přípravu českých reprezentantů rok před olympiádou. Jak se chystají? Těší se, nebo mají pochyby? Časosběrné dokumenty o 10 sportovcích vysíláme během roku a před olympijskými hrami.

autoři: Lukáš Michalík , vla
Spustit audio

Související