Průměrná mzda v Česku? Vzrostla na víc než 31 500 korun

4. prosinec 2018 10:55

Průměrná mzda v Česku opět rostla. Ve 3. čtvrtletí se meziročně zvýšila na víc než 31 a půl tisíce korun. To je o skoro dva a půl tisíce víc než ve stejném období loni.

Že průměrná mzda vzrostla, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Po odečtení růstu spotřebitelských cen byla mzda reálně vyšší o šest procent.

Jak rychle má růst minimální mzda? „Hrozbou jsou skokové změny,“ říká Bohumír Dufek

02492402.jpeg

Sociální demokracie prosazuje zvýšení minimální mzdy na polovinu průměrné mzdy, hnutí ANO je ale proti. Jaký je názor předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka? „Chtěl bych, abychom v České republice viděli ekonomickou realitu,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Zvýšil se i takzvaný medián – tedy střední mzda, upozorňuje Dalibor Holý z Českého statistického úřadu: „Výrazné je, že medián, tedy prostřední mzda, roste podstatně rychleji než mzda průměrná, která je velmi ovlivněna vysokými výdělky. Rostou především mzdy v té nejnižší oblasti – u žen s nejnižšími výdělky je nárůst takřka dvacetiprocentní. Celkově se tak diferenciace mezd uzavírá.“

Nejvyšší průměrná mzda je tradičně v Praze – lidé si tam v průměru vydělají přes 39 tisíc korun. Naopak nejnižší je v Karlovarském kraji, kde se pohybuje okolo necelých 28 tisíc korun.

Níže data ČSÚ ze září 2018:

Průměrná mzda po krajích
Spustit audio

Související