Průkopnice makrobiotiky tvrdí: Genetika je to, co jím. Buď genetické chyby provozuji až do smrti, nebo se přesunu jinam

21. březen 2016

Ve svých 88 letech poctivě cvičí hodinu denně a svůj dobrý zdravotní stav připisuje životnímu stylu a makrobiotice. Jarmila Průchová je průkopnicí makrobiotiky v Česku a tvrdí, že oproti vegetariánům nehledí na jídlo jen jako na hmotu.

Makrobiotiku považuje za životní styl a také účinný systém. „Jde o pohled na stravu ze všech hledisek a podle toho sestavený jídelníček,“ vysvětluje Jarmila Průchová. Strava je podle jejích slov základní energie. A může z člověka udělat jak radostného a zdravého jedince, tak i nemocného, který chodí od lékaře k lékaři.

  • Rozhovor s Jarmilou Průchovou, průkopnicí makrobiotiky, o stravování, genetice a také o obilninách. Moderuje Lucie
    Výborná.
    " style="">
    Rozhovor s Jarmilou Průchovou, průkopnicí makrobiotiky, o stravování, genetice a také o obilninách. Moderuje Lucie
    Výborná.
    " style="">
    Rozhovor s Jarmilou Průchovou, průkopnicí makrobiotiky, o stravování, genetice a také o obilninách. Moderuje Lucie
    Výborná.
0:00
/
30:02

Podle jejích slov je dobře, že se mluví o solení a nadbytku cukru, protože jsme skutečně to, co jíme. Cukr považuje za jed, a tak vítá debaty o zdravém životním stylu. Na stravu se však dívá z makrobiotického pohledu, podle něhož by se jídelníček měl skládat z 50 % celozrnných obilovin, 30 % zeleniny a 5 až 10 % luštěnin.

Tento jídelníček ona sama doplňuje rybami, které si dopřává dvakrát týdně. „Cvičím hodinu denně, a tak jen obilniny nestačí,“ vysvětluje a připomíná, že celozrnné obilniny jsou nutností. „To nejpodstatnější, co nám zrno přináší, je ve slupkách. Uprostřed je jen škrob,“ zdůrazňuje.

Čtěte také


Jak jde dohromady makrobiotika a bezlepková dieta?
„Všude se mluvilo o tom, jak lepek škodí, ale já jsem v klidu. Lepek neškodí, když k tomu jíte zeleninu. Neškodí, když k němu jíte cokoli ze zeleniny,“ tvrdí Jarmila Průchová. Odporuje tak poznatkům, podle nichž je celiakie nevyléčitelná a její projevy vymizí jen při dodržování bezlepkové diety. V současnosti se už objevují i vědecké studie, které potvrzují možnost prevence i způsob, jak lepek konzumovat bez nebezpečí.

Vegetariány považuje za povrchní. „Vidí jen hmotu, ale my vidíme i druhou polovinu, která je skrytá, tedy energii, která v rostlině běhá a způsobuje, že roste,“ uvádí Jarmila Průchová.

Jarmila Průchová tvrdí, že genetika nás neovlivňuje absolutně a bez výjimky. „Genetika je to, co do sebe dávám,“ tvrdí. „Buď genetické chyby provozuji až do smrti, nebo se přesunu jinam a geny se mnou, na to lepší,“ dodává.

„Genetika není absolutní fenomén. Současné největší mezinárodní výzkumy uvádějí a dokazují, že zdravější, převážně rostlinná strava a zdravá životospráva jsou tím, co dokáže negativní genetické vlivy doslova ‚vypnout‘ a u uzdravujícího se jedince ‚přepnout‘ na vliv pozitivnější,“ vysvětluje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: ČRo