Průkopnice makrobiotiky tvrdí: Genetika je to, co jím. Buď genetické chyby provozuji až do smrti, nebo se přesunu jinam
Ve svých 88 letech poctivě cvičí hodinu denně a svůj dobrý zdravotní stav připisuje životnímu stylu a makrobiotice. Jarmila Průchová je průkopnicí makrobiotiky v Česku a tvrdí, že oproti vegetariánům nehledí na jídlo jen jako na hmotu.
Makrobiotiku považuje za životní styl a také účinný systém. „Jde o pohled na stravu ze všech hledisek a podle toho sestavený jídelníček,“ vysvětluje Jarmila Průchová. Strava je podle jejích slov základní energie. A může z člověka udělat jak radostného a zdravého jedince, tak i nemocného, který chodí od lékaře k lékaři.
Podle jejích slov je dobře, že se mluví o solení a nadbytku cukru, protože jsme skutečně to, co jíme. Cukr považuje za jed, a tak vítá debaty o zdravém životním stylu. Na stravu se však dívá z makrobiotického pohledu, podle něhož by se jídelníček měl skládat z 50 % celozrnných obilovin, 30 % zeleniny a 5 až 10 % luštěnin.
Tento jídelníček ona sama doplňuje rybami, které si dopřává dvakrát týdně. „Cvičím hodinu denně, a tak jen obilniny nestačí,“ vysvětluje a připomíná, že celozrnné obilniny jsou nutností. „To nejpodstatnější, co nám zrno přináší, je ve slupkách. Uprostřed je jen škrob,“ zdůrazňuje.
Jak jde dohromady makrobiotika a bezlepková dieta?
„Všude se mluvilo o tom, jak lepek škodí, ale já jsem v klidu. Lepek neškodí, když k tomu jíte zeleninu. Neškodí, když k němu jíte cokoli ze zeleniny,“ tvrdí Jarmila Průchová. Odporuje tak poznatkům, podle nichž je celiakie nevyléčitelná a její projevy vymizí jen při dodržování bezlepkové diety. V současnosti se už objevují i vědecké studie, které potvrzují možnost prevence i způsob, jak lepek konzumovat bez nebezpečí.
Vegetariány považuje za povrchní. „Vidí jen hmotu, ale my vidíme i druhou polovinu, která je skrytá, tedy energii, která v rostlině běhá a způsobuje, že roste,“ uvádí Jarmila Průchová.
Jarmila Průchová tvrdí, že genetika nás neovlivňuje absolutně a bez výjimky. „Genetika je to, co do sebe dávám,“ tvrdí. „Buď genetické chyby provozuji až do smrti, nebo se přesunu jinam a geny se mnou, na to lepší,“ dodává.
„Genetika není absolutní fenomén. Současné největší mezinárodní výzkumy uvádějí a dokazují, že zdravější, převážně rostlinná strava a zdravá životospráva jsou tím, co dokáže negativní genetické vlivy doslova ‚vypnout‘ a u uzdravujícího se jedince ‚přepnout‘ na vliv pozitivnější,“ vysvětluje.
Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Vysoký důstojník letectva prohrál. Kradl obří množství dat o bezpečnosti Česka, prověrku nedostane
-
Generál Hodges: Jediný způsob, jak donutit Rusy přestat, je zničit jejich schopnost vyvážet ropu a plyn
-
‚Bez kontextu, zavádějící.‘ Analytička ověřila čísla z předvolební tabulky koalice Spolu
-
Izraelská armáda zadržela aktivistku Thunbergovou. Její loď Madleen plula s pomocí do Palestiny