Protikorupční policie zasahuje v exportní bance a pojišťovně

15. leden 2014

Protikorupční policie od rána zasahuje v kancelářích České exportní banky (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) v centru Prahy. Jde o státní organizace, které pomáhají českým firmám s exportem. V sídle společností vyšetřovatelé provádějí inventuru dokumentů u více než 15 obchodních případů. Detektivové zasahují také ve firmě PSJ Jihalva. Vyšetřovatelé si podle mluvčího vyžádali materiály, které údajně souvisí s činností ČEB.

Detektivové z protikorupční policie dorazili do kanceláří České exportní banky a exportní pojišťovny do Vodičkovy ulice v centru Prahy mezi šestou a sedmou hodinou ranní.

„K této věci můžu sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení ohledně jednoho případu, kterým se zabýváme. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Další informace prozatím poskytovat nebudeme,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Zásah pak potvrdila také mluvčí EGAP Hana Hikelová. „Od dnešního brzkého rána v budově České exportní banky a EGAP probíhá policejní zásah. Policie ČR nás požádala o maximální součinnost a my ji v současné chvíli poskytujeme. Budova je pro zaměstnance uzavřená,“ řekla Radiožurnálu.

Reportérka ČRo z místa informovala, že v budově jsou policisté v civilu i v uniformách. Už ráno při příchodu do práce zkontrolovali desítky zaměstnanců. Většinu z nich pak poslali domů.

„Nemohl jsem se dostat do své kanceláře. Na úrovni recepce jsem byl policií požádán o předložení občanského průkazu, pak jsem odpověděl na otázky týkající se mého zařazení a pracovní pozice a následně jsem byl vyzván k tomu, abych budovu opustil,“ popsal Petr Kroupa, který pracuje v ČEB v oblasti řízení rizik.


Česká exportní banka je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu. Vznikla v roce 1995 a zaměřuje se na finanční služby související s vývozem. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) je úvěrová pojišťovna se zaměřením na tržně nepojistitelná politická a komerční rizika spojená s financováním vývozu zboží, služeb a investic z ČR. Byla založena v roce 1992 jako akciová společnost plně vlastněná státem.
Zdroj: Česká exportní banka, EGAP

Podle informací Radiožurnálu zůstalo v sídle Exportní a garanční pojišťovací společnosti celé představenstvo společnosti včetně ředitele Jana Procházky.

Policie si od banky a pojšťovny vyžádala materiály k více než 15 obchodním případům z minulosti. Žádá o počítačové i papírové dokumenty. Podle informací Radiožurnálu se zásah týká třeba sporných projektů v Rusku, kde se financovala výstavba skláren. Zda se vyšetřování týká společnosti Sklostroj, ale mluvčí Hana Hikelová nepotvrdila.

„Těžko říct, jestli se to může nebo nemůže této kauzy týkat. Je pravda, že obchodní případy této společnosti byly řešeny už Nejvyšším kontrolním úřadem v předloňském a také loňském roce. Takže nebudu komentovat, zda o tyto případy jde či ne. Každopádně jsou ale sporné,“ řekla.

Společnosti Sklostroj vyplatil EGAP pojistné plnění za nesplacené půjčky ruských skláren, které nakupovaly vybavení právě u této firmy.

Policie kvůli České exportní bance zasahuje i v Jihlavě

Protikorupční policie obsadila i jihlavskou firmu PSJ, jednu z největších stavebních společností na Vysočině, která má řadu zakázek v Rusku.

V budově společnosti policisté prověřují informace a dokumenty k vybraným případům, ve kterých společnost vystupovala v pozici generálního dodavatele stavebních prací. Desítky zaměstnanců firmy ředitel společnosti kvůli vyšetřování poslal do nedalekého hotelu.

Kvůli policejnímu zákroku svolal ministr financí v demisi Jan Fischer na odpoledne jednání se zástupci dozorčích rad obou společností.

Policie zasahuje ve státních exportních firmách ČEB a EGAP
autoři: ost , bre , hla
Spustit audio