Proti detektorům kovů u Chrámové hory protestovali Palestinci i modlitbami. Izrael nakonec našel jiné řešení

25. červenec 2017

Izrael odstraní detektory kovů u vstupů na posvátnou část Chrámové hory v Jeruzalémě. Oznámila to vláda. Proti novému bezpečnostnímu opatření protestovali Palestinci. Napětí vyústilo v novou vlnu střetů, při kterých zemřeli nejméně čtyři Palestinci, stovky lidí skončily se zraněními.

Izrael odstranění detektorů nejdřív odmítal, po několikahodinovém zasedání bezpečnostního kabinetu v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem došlo ke změně názoru. Rozhodnutí nakonec padlo až v noci.


Vláda schválila umístění detektorů u Chrámové hory před více než dvěma týdny poté, co tři arabští ozbrojenci zaútočili na policisty, kteří v oblasti hlídkovali. Oba policisté i všichni útočníci zemřeli. Před eskalací napětí ale Izrael varovala Organizace spojených národů. V pondělí se kvůli tomu sešla Rada bezpečnosti.

Bezpečnostní opatření, od kterých vláda nechtěla ustoupit, ale budou trvat dát. Rámy na zjišťování kovů nahradí nová, podle vyjádření kabinetu důmyslná technologie. Zatím není jasné, co mají Izraelci na mysli. Místní média spekulují o tom, že by to mohly být například kamery s vysokým rozlišením, které dokážou odhalit skryté předměty pod oblečením.

Odstraňování detektorů kovů ale už začalo. Izraelský list Haaretz ukázal fotografie strojů, které u Chrámové hory pracují. Bezpečnostní kabinet zároveň oznámil, že dokud nebudou funkční nová opatření, bude v oblastí zvýšený počet vojáků a policistů.

Silné střety se odehrály naposledy při pátečních modlitbách. Palestinci proti detektorům protestovali i právě modlitbami. Naposledy včera večer.

Jeruzalém, Chrámová hora
autor:
Spustit audio