Prodělání covidu je jako dávka vakcíny. Omikron si vyžádá i čtvrté dávky, myslí si vakcinolog Chlíbek

27. prosinec 2021

Od pondělí si mohou přijít pro třetí dávku vakcíny i ti, kterým už bylo třicet let a druhou dávku očkování měli před více než pěti měsíci. Proti nastupující variantě koronaviru omikron už totiž pouze dvě dávky očkování nestačí. „Vakcína byla připravovaná na jiné varianty koronaviru, který tady v minulosti dominovaly. Ukazuje se, že je zapotřebí vysokých hladin protilátek a to dvě dávky nezvládají,“ myslí si Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti.

„Přeočkování by mělo být doporučováno všem bez ohledu na věk,“ dodává Chlíbek. Zdůrazňuje také, že pro posilovací dávku vakcíny by si měli přijít zejména ti lidé, kteří patří do některé z rizikových skupin, tedy astmatici, lidé s obezitou nebo třeba vysokým tlakem. 

Čtěte také

Prodělání samotného onemocnění sice imunitu navyšuje, ovšem v závislosti na vážnost jeho průběhu.

„Zjednodušeně můžeme říct, že prodělaná nemoc rovná se jedna dávka očkování. Je to ale velice individuální, protože víme, že lidé, kteří měli poměrně mírný nebo téměř bezpříznakový průběh, si nějakou velkou protilátkovou odpověď nevytvoří. A ten přeočkovací stimul v podobě nemoci určitě není tak silný jako u lidí, kteří měli závažnější průběh,“ vysvětluje.

Lidem se dvěma dávkami očkování, kteří přesto covid mírnou formou prodělají, by doporučil s přeočkováním počkat tři měsíce. „Případně šest měsíců u těch, kteří měli závažnější průběh. Prodělaná nemoc může do jisté míry nahradit jednu dávku. Ale je to individuální a čím mírnější průběh covidu byl, tím méně kvalitní dávka to je,“ dodává vakcinolog.

Čtěte také

Čtvrté a další dávky?

Efekt posilující dávky vakcíny ovšem nemusí být dlouhodobý. Britský výbor pro vakcinaci a imunizaci minulý týden uvedl, že odeznívat začíná po deseti týdnech.

„Je to celkem očekávatelné, protože se ukazuje, že účinek na novou variantu omikron je nižší a je potřeba více dávek, aby se protilátková odpověď posílila do doby, než se vyvine na omikron nová očkovací látka,“ předestírá Chlíbek.

Přeočkovávání čtvrtými dávkami proto považuje za pravděpodobné.

„Domnívám se, že vývoj bude urychlen a že na jaře se tu nová varianta vakcíny objeví. Většina lidí se dočká toho, že případná čtvrtá dávka bude už tou novou vakcínou. Bez nové varianty vakcíny se zřejmě neobjedeme, protože to bychom museli přeočkovávat neustále dokola každé tři čtyři měsíce, což je nereálné,“ uzavírá Chlíbek.

autoři: Vladimír Kroc , jkh
Spustit audio

Související