Proč se nic neděje v prevenci syntetických drog

6. březen 2006
Vaše téma

V současné době se v oblasti prevence užívání syntetických drog jako je extáze nic neděje. Proč? To řeší dnešní pořad. Už jsme naznačili, že se budeme opět, když se mluví o drogách, pohybovat na velmi horké půdě. Mluvíme o zrušení testování kvality extáze přímo na tanečních zábavách.

Pokud se to takto řekne, zní to opravdu zavrženíhodně. Uživatelé extáze, LSD, kokainu a tak dále jsou velmi specifickou skupinou a není jednoduché s nimi navázat kontakt a tím dostat tyto skupiny pod kontrolu. Musíme si uvědomit, že podle posledních studií je u nás užívání extáze dost velký problém. Vedoucí projektu Jiří Valnoha ze sdružení Podané ruce popisuje, jak se k testování dostali.

Valnoha: Přemýšleli jsme hodně dlouho, co s tím budeme dělat. zkoušely jsme na párty chodit s různými letáky, mít tam informační a propagační stánek, zájem příliš nebyl. Pak jsme zjistili, že některé zahraniční programy jsou založené právě na kvalitativních analýzách přímo na parties a že mají velké úspěchy co se týká počtu kontaktů s uživateli, změn jejich chování a podobně.

Tato metoda se používala téměř pět let než byla zastavena. Jednu dobu ji zkoušeli neúspěšně nahradit multimediálním informačním stanem.

Valnoha: Byli tam lidé nachystaní poradit experimentátorům a začínajícím uživatelům v tom smyslu, aby je upozornili na rizika drog o kterých leckdy neví, protože si o nich povídají s kamarády ve třídě a málokdo jim podá přesnou a pravdivou informaci.

Jaká prevence tedy momentálně funguje?

Víceméně žádná, v provozu jsou pouze webové stránky extc.cz včetně poradny, která je na hodně vysoké odborné úrovni. Je tedy trochu paradoxní, že jediná fungující metoda přestala být státem dotována. Dalším důvodem ke zrušení byla i výtka ze strany Mezinárodní komise pro kontrolu narkotik. Ovšem celá situace je dost komplikovaná, je to hodně kontroverzní téma. Jak potvrzuje předseda Rady vlády pro koordinace protidrogové politiky Ivo Kačaba.

Kačaba: To, že se zastavily veškeré práce s touto cílovou skupinou, včetně jiných poradenství než je pouze testování, že se uvažuje o zastavení on-line poradenství, to je samozřejmě špatně. Nicméně testování extáze jako takové je poměrně kontroverzní téma i na domácí politické scéně, kdy některé resorty i politické strany jsou zásadně proti, takže u testování to není tak jednoznačné.

Proti je Ministerstvo vnitra i Ministerstvo zdravotnictví. Nicméně s Jiřím Valnohou se dohodli na dalším postupu, protože samozřejmě mají zájem na preventivní práci s touto skupinou uživatelů a chtějí vědět, co se tam děje.

Je tedy možné, že se testování kvality extáze obnoví?

Nechme na to odpovědět Ivo Kačabu.

Kačaba: Ano, to nevylučujeme, protože i jiné státy Evropské unie testování provádějí, například Rakousko, není tam podpora federálních zdrojů, ale placení jde z jiných peněz. Nejde nakonec ani tak o peníze, protože testy nejsou tolik drahé, spíše jde o politické téma ve smyslu přístupu a příslušní pracovníci se nechtějí dostat do rozporu se zákonem.

Každopádně jisté je, že v užívání extáze vedeme podobně jako je to u marihuany a alkoholu. Takže něco se dělat musí.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu