Proč pijete? Proč mluvíte sprostě? U Zemana jsem si musela vybrat jen jednu z těchto otázek, říká Witowská

18. leden 2023

Výkony v televizních debatách mohou výrazně ovlivnit šance kandidátů v prezidentských volbách. Před prvním kolem voleb se ale jeden z kandidátů, Andrej Babiš (ANO), zúčastnil jen jediné a odmítá jít do debaty ve veřejnoprávních médiích. „On moc dobře ví, že to nepotřebuje, protože své voliče přesvědčovat nemusí. A obávám se, že by nebyl schopen udržet nervy tak dlouho, jak by chtěl,“ soudí novinářka Světlana Witowská.

„Když jsem s ním mluvila naposledy a zvala ho ještě do Interview ČT24, tak říkal, že Českou televizi nepotřebuje. Že má svoje lidi s mnohem vyšší sledovaností. Podle mě to pro něj není příjemné prostředí, kde proti němu stojí opravdový novinář, který se ho bude ptát kriticky jako toho druhého kandidáta,“ dodává bývalá moderátorka České televize.

Když někdo srovnává výkon ČT s Primou a Novou, tak to není fér, protože jinak se dělá debata s osmi lidmi, jinak se dvěma nebo třemi.

Zdůrazňuje přitom, že politiky považuje za zaměstnance všech občanů, kterým by se měli zodpovídat, a účast v debatách by měla být součástí jejich práce. „Myslím, že se takto Andrej Babiš rozhodl potom, co mu to poradil Miloš Zeman. To on sám přiznal. A že Miloši Zemanovi se tato taktika vyplatila,“ připomíná Witowská minulé prezidentské volby.

Čtěte také

Účelem televizních debat je podle ní umožnit nerozhodnutým, aby si udělali názor na kandidáty. „Já jsem na Twitteru napsala, že už žádnou televizní debatu nepotřebuji. Poté, co Andrej Babiš řekl, že nepůjde do České televize, mě debaty přestaly zajímat, protože ve veřejnoprávní televizi a v těch komerčních jsou z mého pohledu nesrovnatelné.“

„Když někdo srovnává výkon České televize s Primou a Novou, tak to není fér, protože jinak se dělá debata s osmi lidmi, jinak se dvěma nebo třemi. Pro mě jako diváka je to samozřejmě příjemnější, protože ten kandidát má větší prostor něco vysvětlit, ale fér to podle mě není,“ podotýká.

Proč mluvíte sprostě?

Ideálním hostem podle Witowské je ten, kdo pravdivě odpovídá na položené otázky a nevyhýbá se jim. Vzpomíná přitom na prezidentskou debatu před pěti lety, kdy prý se svým týmem téměř na lékárnických vahách vážili otázky, které budou pokládat.

Andrej Babiš podle mě použil v kampani něco, co se nepoužívá, a to je obchodování se strachem.

„U Miloše Zemana jsme velmi zvažovali, jestli se zeptat, proč pije na veřejnosti, anebo proč mluví sprostě. Věděli jsme, že jednu musíme vyhodit. Nakonec jsme usoudili, že v této zemi je tolerance k alkoholu mnohem větší než k tomu, když prezident, který má být morální autoritou, mluví sprostě. A vyhodili jsme otázku, proč pije,“ popisuje.

Čtěte také

„Chtěli jsme to mít opravdu vyvážené, protože naším úkolem nebylo kandidáta sejmout, ale ukázat oba tak, aby si diváci dokázali vybrat. To je úloha veřejnoprávní televize, navíc Miloše Zemana všichni znali. Tak jako dnes všichni znají Andreje Babiše,“ vysvětluje, proč snaha o vyváženost ovlivnila i výběr kontroverzních témat.

Těmito principy se Witowská řídí i po odchodu z České televize a na sociálních sítích. „Snažím se, aby lidé, kteří nemají tolik informací, dostali ty správné. Andrej Babiš podle mě použil v kampani něco, co se nepoužívá, a to je obchodování se strachem. To mi opravdu vadilo. A neznamená to, že podporuji toho druhého. Spíš poukazuji na to, že jedna strana nehraje fér,“ zdůrazňuje.

Připouští zároveň, že takové vyjádření by si během svého působení v České televizi nedovolila. „Dnes si dovolím víc, protože jsem sice novinářka, ale zároveň jsem taky občan této země. A i jako novinářka mám právo na názor, nikoho neurážím, nejsem agresivní, snažím se jen uvádět věci na pravou míru,“ doplňuje.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert

Související

Čekání na prezidenta

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.