Proč nás rituály dokážou zbavit stresu? Odpověď hledají brněnští vědci

14. srpen 2019

Oblíbené rituály, jako je pití kávy nebo zalévání květin na balkóně, uklidňují. Popsat jejich účinky na lidský mozek se společně se svými kolegy rozhodl religionista Martin Lang z Masarykovy univerzity v Brně.

Hana Sedláková zažívá během péče o své dvě malé děti nejrůznější stresové situace prakticky denně. Naučila se uklidňovat monotónním popěvkem. Ten jí připomíná oblíbenou knižní postavu, která pro ni symbolizuje klid. „V situacích, kdy už jsem věděla, že mám nakročeno k tomu začít křičet, jsem si začala broukat část z té písničky a tím jsem situaci dostala nějakým způsobem zase pod kontrolu,“ popisuje Hana svůj osobní rituál.

Čtěte také

Vlivem rituálů na lidský mozek se zabývají také brněnští výzkumníci. Při svých experimentech vycházejí z více než 100 let staré hypotézy známého antropologa Bronislawa Malinowského. „Ten během svého výzkumu na ostrovech Trobriandu zjistil, že místní lovci provádějí rituály jen před nebezpečnými činnostmi, jako třeba, když jdou lovit na otevřené moře. Rituály ale neopakují, pokud se chystají na lov v klidné laguně,“ říká religionista Martin Lang.

Malinowský tak podle něj došel k závěru, že rituály nemají zaručit lepší úlovek, ale mají snížit stres a úzkost před nebezpečnou situací.

Jak vypadá rituál?

Když se řekne rituál, často se lidem vybaví šaman, který v transu odříkává prosby bohům neznámým jazykem za rytmického tance celého kmene. Rituály nicméně mohou mít mnohem komornější podobu.

Čtěte také

„Jde o to, že rituály mají svoji pevně danou strukturu, kterou musíme následovat. Třeba při opakovaném odříkání modlitby je přesně dáno pořadí slov,“ vysvětluje Lang.

Opakování, matka rituálu

Skutečnost, že prosté opakování může vést k uklidnění a snížení stresu, si vědci otestovali na dobrovolnících. Ty napřed uvedli do stresové situace a následně je rozdělili do dvou skupin – první měla za úkol monotónním hlasem číst opakující se text, druhá četla jen zcela náhodná slova. Výsledky ukazují, že lidé, kteří četli opakující se věty, dokázali strest odbourat mnohem lépe.

„Předpokládáme, že mozek funguje tak, že vytváří predikce toho, co se bude v následujícím okamžiku dít. A pokud se predikce naplní a svět kolem mě vypadá pořád stejně, je všechno v pořádku a já nemusím okolí nadále vědomě analyzovat. Rituály nám tak vlastně dávají pocit, že máme kontrolu nad tím, co se stane v následujících sekundách,“ odkrývá princip fungování religionista.

Díky grantu mohli vědci z Brna své hypotézy ověřit i v praxi mezi hinduisty na ostrově Mauricius. Kompletní výsledky svého bádání by měli představit v ucelené studii, kterou plánují uzavřít do konce roku.

autoři: Martina Pouchlá , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související