Pro vytrvalostní závod jsou nejlepší arabská plemena, říká chovatel koní Jiří Jirsa

30. duben 2014

Viděli jste slavný film 700 mil v sedle? Tak podobný vytrvalostní závod na koních se běhá i dnes. „Královská disciplína je na 160 km, dobře připravený kůň ji s přestávkami během jednoho dne uběhne za sedm až osm hodin,“ popisuje chovatel a trenér koní Jiří Jirsa. Jak takový vytrvalostní závod probíhá? A jak vypadá příprava koně? Nejenom to popsal Jiří Jirsa v Hostu Radiožurnálu moderátorce Lucii Výborné.

„Pro závodění můžete použít jakákoliv plemena, pokud ale chcete uspět ve světové špičce, tak pouze ta arabská,“ připouští Jiří Jirsa, od kterého si chtěli koupit koně i arabští šejkové, on však výhodnou nabídku nepřijal. „Neměl jsem jistotu, zda se u nich kůň bude mít tak dobře jako u mne,“ vysvětluje.

Čtěte také

Jiří Jirsa se snaží přípravy na závody koni nejdříve zatajit. „Když jdete pro něj na pastvu, tak k vám sám přijde, neutíká od zkušenosti z předcházejícího závodu. Koně závody baví, to je nesporné,“ míní.

Vytrvalostní závod přerušují po 30 km veterinární prohlídky, které zjistí, zda je kůň schopen v závodě pokračovat. „Máte 20 minut na to, abyste koně na prohlídku připravili. Musíte se snažit, aby se kůň pravidelně napájel, v závodě totiž může vypotit i 50 litrů vody. Hlídáte také jeho tepovou frekvenci, “ popisuje.

Jiří Jirsa, chovatel a trenér koní

Důležitá je rovněž výbava koně, který má speciální sedla. Ta ho neotlačí a umožní mu kvalitní pohyb. „Největší zásadou je koně bezpečně vést a ovládat, jinak je nebezpečný pro vás, pro sebe a pro okolí,“ dodává.

Používá se ve vytrvalostním závodě koní doping? Podává se koním doplňková strava? A jaký se pro závod vybírá terén? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio