Pro Čechy je charakteristická nedůvěra k náboženským institucím, ne menší víra, říká religionista Zdeněk Vojtíšek

Vstoupili jsme do roku 2017, kdy budeme slavit 500. výročí reformace, a tomuto roku se zároveň říká rok náboženství. Definice náboženství je ale podle religionisty Zdeňka Vojtíška velice těžká. „Obvykle se náboženství hledá tam, kde je nějaký projevovaný vztah ke skutečnosti, která je chápána jako přesahující člověka,“ vysvětluje.

Raději než o náboženství mluví religionisté o náboženských tradicích. Náboženství jsou tedy podle něho takové živé stromy tradic, které jsou neustále obnovovány. „Každou chvíli vyrostou nové lístečky a větvičky a těm říkáme nová náboženská hnutí. Tato hnutí se často dostávají do konfliktu, poutají na sebe pozornost, mají všelijaká protestní zaměření, kterými trošku provokují ty ostatní, a těmto novým náboženským hnutím pak ti ostatní říkají pejorativním slovem ,sekta‘,“ popisuje Zdeněk Vojtíšek.

Poslechněte si, jak bude podle Zdeňka Vojtíška vypadat náboženská mapa světa za deset let:

Když se podíváme na stav víry v Česku, profesor Tomáš Halík často mluví o českém náboženském analfabetismu, s čímž se ztotožňuje i Vojtíšek. „To, co je charakteristické pro Čechy, není menší víra nebo menší touha vztahovat se k něčemu nadpřirozenému, ale veliká nedůvěra k náboženským institucím. My prostě nesnášíme církve, a to je kritérium, ve kterém jsme na konci pořadí evropských zemí.“


Tím, že v církve nevěříme, nebo jim nedůvěřujeme, je nám to celé nepříjemné. Moc toho o náboženství nevíme, spíše se orientujeme na to, co jsme někde zaslechli, a hlavně si tím budujeme takový hřejivý pocit, jak jsme ohromně nábožensky tolerantní, ale ono to tak není. ZDENĚK VOJTÍŠEK

Kdybychom byli nábožensky tolerantní, prožíváme jinak třeba současnou krizi související s islámem. Podle jeho názoru toho o islámu málo víme, díky čemuž jsme náchylní k podléhání populistům. Nejsme tolerantní ani vůči těm málo muslimům, kteří u nás žijí.

„Muslimové přicházející do Evropy nejsou příliš praktikující. Je to dobře vidět i u nás – tady se odhaduje asi 20 tisíc lidí z muslimských zemí, a přitom jakžtakž praktikujících je asi 1500, což je velký nepoměr. Takže že by ta masa těch muslimů – že by všichni byli praktikující a že by jim šlo o islamizaci, to není úplně pravděpodobné,“ myslí si Vojtíšek.

Jak bude vypadat náboženská mapa světa za 10 let? Proč bychom měli tolerovat islám? A jak vypadá práce religionisty v sektách? Poslechněte si celý rozhovor s odborníkem na sekty a náboženství Zdeňkem Vojtíškem. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio