Příroda jako restaurace. Zkuste kopřivy ze smetišť nebo sedmikrásky z nejbližší louky

29. listopad 2015
Glosa Pavla Maurera

Gurmán a gurmet Pavel Maurer cituje slavného režiséra Woodyho Allena a přemýšlí o způsobu našeho pořizování potravin. Proč se omezovat supermarkety, když se za jídlem můžeme vydat do přírody?

Nezapomenutelný režisér, spisovatel a herec a mistr vtipných bonmotů Woody Allen v jednom svém filmu tvrdí, že „příroda je vlastně jedna velká restaurace“. Pojďme si tuhle hlášku převést do života.

Všude kolem nás je skutečně nesmírná rajská zahrada. My jsme si jen přestali mnoha plodin kolem sebe všímat a vážit. Už je neumíme ani přirozeně používat. Zvláště my, kteří žijeme ve městech, máme pomatený zvyk nakupovat vše pouze v supermarketech pěkně zabalené, umyté a popsané čárovým kódem.

Úplně jsme zapomněli, že třeba ty ošklivé žahavé kopřivy, co rostou na smetištích a skládkách celého světa, jsou výbornou přísadou do míchaných zeleninových salátů, že dávají šmrnc karbanátkům nebo sekané a že z nich je velmi zdravý a krev čistící čaj.

Čtěte také

V zanedbaných místech pak slepě míjíme velké keře černého bezu. Pamatuji si, že moje babička vždy trhala žluté květy bezu, trochu je „ošplouchla“ v rozmíchaném vajíčku se strouhankou a usmažila nám rychlé vegetariánské řízky. Když pak bez začal rodit bobule, dělala se bezová šťáva, džem nebo zavařenina. To byla úžasná dobrota a navíc velmi zdravá. Ne nadarmo se říká: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“

Na každé louce rostou sedmikrásky, skvělá příloha salátů. I v nejluxusnějších restauracích vám občas kreativní kuchař přizdobí jídlo touto květinkou nebo třeba řebříčkem, nenáročnou bylinou, kterou najdete ve výmolech u cesty nebo na osamělých mezích. Zlepšuje trávení, je desinfekční, pozitivně působí na krevní oběh. A je zcela zdarma.

Woody Allen, snímek z roku 2006

Určitě si říkáte, zdali tyhle smetištní či silniční rostliny nejsou příliš kontaminovány svým prostředím. Myslím, že na tom nejsou o nic hůř než mnoho jiných zemědělských plodin.

Dokonce bych si troufl věřit, že jejich výskyt na zanedbaných místech a rumištích tyto nenáročné, divoce rostoucí plodiny posiluje. Musí přece bojovat o svůj život bez hnojení, šlechtění a přílišné péče člověka. Proto jim tolik věřím. Kopřivy, sedmikrásky a mnoho dalších mohou být osvěžujícím a zdravým doplňkem do naší kuchaně. A nemusíte za ně platit. Stačí se jen dívat pozorně kolem sebe.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio