Přípravy na Pesach: tak trochu jiný jarní úklid

Štiplavý dým a hromady hořícího chleba, špaget a sušenek. Tak to vypadalo zkraje týdne na stovkách míst po celém Izraeli. Věřící Židé se totiž chystali na Pesach, tedy na svátek nekvašených chlebů.

„Přišli jsme pálit chleba před začátkem Pesachu, protože v době svátku nesmíme mít doma nic kvašeného,“ dozvídám se.

Slova pana Jonathana mi pro jistotu potvrzuje i jeho malý synek, který hází pečivo do ohně. „Pálíme chamec!“ shrnuje.

Rituál mezi obytnými domy na jeruzalémském sídlišti provázely i předepsané modlitby. V době natáčení této reportáže scházelo do večeře zahajující Pesach a do následných svátečních dní několik hodin.

O to více se v domácnostech do předchozí noci uklízelo. A to i u pana Jonathana.

„Není to jen důkladný jarní úklid,“ upozorňuje. „Museli jsme vyčistit i lednici a vyluxovat a vypálit troubu, aby v ní nezůstal ani drobek pečiva. Celá domácnost musí vyhovovat náboženským předpisům pro Pesach.“

„Nakonec jsme ještě absolvovali tradiční rituál. Děti nám po bytě schovaly malé kousky chleba a my jsme je se svíčkou hledali. Teprve tak jsme se ujistili, že byt je opravdu čistý. A co jsme našli, to jsme teď přišli spálit,“ uzavírá.

Na Pesach se Židé připravovali nejen ve svých domácnostech, ale i na veřejných místech. Zajímá vás, jak složité přípravy vypadaly třeba v samoobsluhách? Břetislav Tureček to zjistil za vás!

Spustit audio