Připijte si pražským vínem, vyzývá Pavel Maurer

6. červenec 2017
Glosa Pavla Maurera

Víno z Česka, to nejsou jen moravské vinice. Víno se dodneška pěstuje i v Praze.

Pokud nějakému cizinci řeknete, že v Česku máme vlastní víno, většinou jen blahosklonně přivře oči a nechá nás dále vyprávět naše vědecko-fantastické pohádky.

Velká většina lidí na naší planetě vůbec netuší, jak se naše země jmenuje a kde je, a pokud už narazíte na vzdělance, který naši zemi vnímá a řeknete mu, že produkujeme docela slušná vína, tak je úplně vedle. Pokud natrefíte na ještě zkušenějšího znalce v oblasti gastronomie, je ochoten přiznat, že na Moravě se u nás čas od času něco urodí.

Ovšem, pokud byste se nějakému cizinci chtěli pochlubit, že naše hlavní město Praha má 13 vlastních produktivních vinic, bude si o vás myslet, že jste se asi pomátli! Řekl bych dokonce, že v případě Prahy to nemusí být cizinec, ale někdy ani našinec tohle vůbec netuší.


Vinohrady jsou třeba v Modřanech, na Pražském hradě, v Grébovce, ale i na Proseku, v Dejvicích, na Albertově, Strahově a na Vyšehradě. A největší vinohrad je v Troji nad zoologickou zahradou.

Dejme si, vážení posluchači, ruku na srdce: kolik z vás vůbec tuší, že mezi těmi vystresovanými Pražáky, hučícím metrem, tunelem Blanka, Václavákem a dopravními kolapsy máme také krásné vinohrady? Kdo by věřil, že Praha má svůj vlastní ryzlink, rulandu či tramín?

Praha rozhodně neaspiruje na pozici Bordeaux nebo Mikulova. To je jasné. Ale má se k světu! Před několika týdny byl totiž založen další, poměrně dost velký vinohrad přímo proti novému Trojskému mostu. Jezdím přes něj každý den, a když jsem viděl, jak na protějším strmém kopci už půl roku jezdí bagry, vypleňují křoviny, upravují terén, obával jsem se, že další nemilosrdný developer bude betonovat, stavět a prodávat byty a kanceláře s výhledem na Vltavu a zničí další romantický zelený pozemek.

Díky bohu vína, nejspíš Dionýsovi, se tam však nedávno - namísto základů pro nové domy či garáže, objevil nádherně vysázený a poměrně dosti rozsáhlý další trojský vinohrad. Nevím, komu patří, ale jsem rád, že se v Praze, po dlouhé době z nějakého místa, parku, náměstí, či lesíku nestala další nezbytná železobetonová příšera, ale že tam někdo osvícený zasadil víno.

Vinice svaté Kláry, v pozadí park Trojského zámku

Budu tomu vinohradu držet palce, a protože to mám docela blízko, tak jestli se tam někdy něco slušného urodí, rád si tímhle novým pražským vínem připiji na další smysluplné projekty pro naše hlavní město!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio