Případů skimmingu loni přibylo. Pachateli jsou většinou mezinárodní skupiny

1. červen 2014

Případů skimmingu, tedy kopírování platebních karet a následných krádeží peněz z účtů, v Česku za poslední rok mírně přibylo. Jen kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu jich loni řešili přes 180, tedy asi o tři desítky víc než v roce 2012.

Policii se ale daří viníky dostat před soud, který například minulý týden poslal tři muže, kteří okradli majitele platebních karet o statisíce korun, do vězení na tři až osm let.

Bulhar, Polák a český koordinátor skupiny podle soudu namontovali sledovací zařízení nejméně na deset bankomatů v Praze, Havířově, Českém Těšíně a Otrokovicích. Za půl roku díky tomu zkopírovali bankovní karty nejméně 155 lidem.

Z jejich účtů následně začali vybírat peníze. Stihli se nelegálně obohatit zhruba o 860 tisíc korun. Kdyby se jim podařilo okrást všechny oběti, šla by podle soudce Stanislava Králíka škoda do milionů.

„Z těch dalších souvislostí, které jsou z našeho dotazování zřejmé, toto samozřejmě nejsou jediné ty případy," řekl Králík během vynášení rozsudku u Městského soudu v Praze. Případ je podle něj výjimečný jednak rozsahem, ale také dobou, po kterou skimmeři padělali a zneužívali platební karty.

Případ také ukazuje na trend, že kopírování platebních karet se šíří po celé republice. Podobné případy museli loni řešit třeba karlovarští, brněnští nebo chomutovští kriminalisté.

bankomat

A že skimmingu v Česku loni neubylo, potvrzují i policejní statistiky. Jen Útvar pro odhalování organizovaného zločinu loni zaznamenal 184 útoků. Ve srovnání s rokem 2012 je to nárůst o dvacet procent.

„V polovině těchto případů došlo následně i k neoprávněným transakcím prostřednictvím padělku platebních karet. Podle našich informací se škoda v loňském roce pohybovala někde okolo 8 milionů korun," řekl mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Dominance mezinárodních gangů

Pachatelé jsou podle něj většinou mezinárodní zločinecké skupiny.

„A to z Rumunska a Bulharska. Je pravdou, že v rámci těchto skupin se občas objevují i jiné národnosti včetně občanů České republiky, ale tyto případy jsou stále ještě v menšině," dodal Pavel Hanták.

Podle šéfa odboru pro boj s informační kriminalitou Karla Kuchaříka se gangy navíc nově přeučují na další, podobný druh kriminality - na internetové podvody.

Online platba kartou (ilustrační foto)

„Získávání informací o platebních kartách, a ty následně jsou zneužity k různým platbám. Druhá oblast - přístup k elektronickému bankovnictví. Jsou zneužity přímo příkazem ty prostředky a jsou vyváděny z účtů klientů někam jinam. Obě dvě tyto oblasti jsou na vzestupu," popisuje Karel Kuchařík.

Jen za loňský rok kriminalisté zaznamenali na 1300 útoků na elektronické bankovní účty.

Zakrývat klávesnici

Při používání bankomatu by měl klient zakrývat klávesnici, když zadává PIN.

„Držitel karty se může chránit tím, že druhou rukou zakryje klávesnic. A čtecí zařízení, nebo kamera, která je umístěna na bankomatu tím má znemožněný záznam,“ připomněl výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán.

„Existuje zde efektivní systém, skutečně jeden z nejlepších v Evropě na monitoring. Česká republika se řadí k nejefektivnějším trhům.“

„To znamená, skupiny, které toto nějakým způsobem realizují, brzy pochopí, že tady není příliš prostoru pro podobné aktivity,“ uvedl Kotlán na adresu pachatelů skimmingu.

autoři: eku , mad , mch
Spustit audio