Příliš dlouhá příjmení

Kolik příjmení už je vlastně příliš? Tenhle oříšek řešil Spolkový ústavní soud. Nakonec dospěl k závěru, že Němcům musejí postačit maximálně dvě příjmení. Soudci tak rozesmutnili stěžovatelku, kterou byla jedna mnichovská zubařka. Novináře, včetně mne, naopak potěšili.

Některé kombinace německých příjmení jsou opravdu smrtící. Zvlášť pokud je navíc v češtině musím opatřovat koncovkou "-ová".

Nerad si například beru do úst bývalou spolkovou ministryni spravedlnosti Sabine Leutheusserovou-Schnarrenbergerovou. Na potvoru byla právě tato politička liberální FDP v diskusi kolem maximální přípustné délky příjmení velmi aktivní.

V Německu jsou příjmení žen složená ze dvou částí výrazem emancipace dotyčné osoby. Zubařka Frieda Rosemarie Thalheimová ale měla pocit, že po svatbě s advokátem Hansem-Peterem Kunzem-Hallsteinem by dveřím její ordinace slušel řetězec tří příjmení. Soudy nižších instancí ale vysněnou kombinaci Frieda Rosemarie Thalheimová-Kunzová-Hallsteinová zatrhly.

1. Senát ústavního soudu jim teď poměrem hlasů 5 : 3 dal za pravdu. Příjmení složená maximálně ze dvou jmen skýtají podle soudců v Karlsruhe dostatek možností pro vyjádření vlastní identity. Soud tak potvrdil zákaz příliš složitých příjmení, který v Německu platí od roku 1994.

Jeden ze soudců Brun-Otto Bryde však stěžovatelku politoval a prohlásil, že "to, co dvěma lidem připadá rozumné, se ještě nemusí zakazovat proto, že by s tímto pravidlem někdo jiný mohl naložit nerozumně." Soudce dodal, že dlouhé řetězce jmen jsou někdy jednoznačnější, než ty krátké.

Kolegové z časopisu FOCUS nelenili a rychle vypátrali majitele zvláštních dvojkombinací příjmení, které podle mého názoru o identitě dotyčné osoby skutečně prozrazují ledacos. Posuďte sami.

Na univerzitách v severním Německu učí pedagožky Ilse Dröge-Modelmog, Mechthild Busch-Stockfisch a především Olga Jaumann-Graumann. Pomyslnou hitparádu ale vede dlouholetá autorka svátečního "slova na neděli", luteránská teoložka Oda-Gebbine Holze-Stäblein.

Z Berlína, Jiří Hošek-Hošek, Český rozhlas

autor: Jiří Hošek
Spustit audio