Prezident jmenoval Sobotku premiérem. Do vzniku nové vlády zemi dál povede Rusnok

17. leden 2014

Prezident Miloš Zeman dnes odpoledne jmenoval předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem. Sobotka tak získal mandát k sestavení nové vlády. Do jejího jmenování bude zemi dál řídit předseda vlády v demisi Jiří Rusnok.

Pro Sobotku jmenování mimo jiné znamená komfortnější vyjednávání o jménech ministrů v nové vládě.

Prezident dal opakovaně najevo, že by mohl mít s některými uvažovanými kandidáty problém. Dosud s ním Sobotka jednal pouze z pozice předsedy nejsilnější parlamentní strany a lídra rodící se koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL, jako premiér má pozici silnější.

Předpokládané složení vlády Sobotka oficiálně odtajnil po podpisu koaliční smlouvy na začátku ledna, už předtím dostal seznam i prezident.

Od té doby došlo k jedné změně – ministerstvo práce a sociálních věcí má nově vést Michaela Marksová-Tominová. Kandidátka ČSSD nahradila původně uvažovaného Petra Krčála, který se z osobních důvodů rozhodl se o post ve vládě neucházet.

Prezident Zeman se chce s kandidáty na ministry nejprve sejít. Schůzky plánuje na středu a čtvrtek příštího týdne. Celou vládu by mohl jmenovat do konce ledna.

O jmenování nové vlády mluvili prezident i premiér i ve svých proslovech při jmenovacím ceremoniálu.

Čtěte také

„Přeji vám, aby se vám podařilo vytvořit profesionální tým založený jak na odborných znalostech, tak na životních zkušenostech, který se stane silnou a úspěšnou vládou České republiky,“ řekl prezident Sobotkovi.


Bohuslav Sobotka (42 let) je členem ČSSD od prosince 1989, v Poslanecké sněmovně je od roku 1996, v letech 2002 až 2006 byl ministrem financí, předsedou ČSSD je od roku 2011. Vystudoval práva, je ženatý a má dva syny. Sobotka je jedenáctým předsedou vlády v historii samostatné České republiky. Prezident Miloš Zeman ho jmenoval 83 dní po volbách do Poslanecké sněmovny.

Čerstvě jmenovaný premiér zase řekl, že je připraven předložit v krátké době návrh na jmenování ministrů.

„Jsem přesvědčen o tom, že Česká republika může mít velmi brzy silnou a stabilní koaliční vládu, která se bude opírat o jasnou většinu 111 hlasů v Poslanecké sněmovně,“ uvedl Sobotka. Mimo jiné tak připomněl, že poslední prezidentem jmenovaná vláda Jiřího Rusnoka důvěru ve sněmovně nikdy nezískala.

I přes zmiňované výhrady prezidenta Sobotka věří, že Miloš Zeman neodmítne žádného kandidáta.

„Já skutečně nemám od prezidenta žádné konkrétní negativní signály v tom smyslu, že by nechtěl některého ze členů vlády do nové vlády jmenovat. Pokládám za přirozenou věc, že se pan prezident setká s jednotlivými adepty v nové vládě, zejména proto, že řada těchto lidí je zcela nových na politické scéně, pan prezident je osobně nezná a využije této příležitosti k tomu, aby se s nimi osobně seznámil,“ poznamenal nový premiér.

Se jmenováním do premiérského křesla se pro Sobotku mění i řada dalších věcí, například bude mít ochranku. Do Kramářovy vily se podle svých slov stěhovat nebude.

Kandidáti na ministry
autoři: ČRo , Vojtěch Kouřímský , hla
Spustit audio