Přesilovky, důraz, střely. Na Karjala Cupu jsme propadli ve všem, hodnotí Martin Procházka

16. listopad 2021

Tři zápasy, tři prohry – český tým odletěl z Karjala Cupu bez bodu. Vladimír Růžička se po 32 letech vrací do Litvínova. České hokejistky poprvé v historii postoupily na zimní olympijské hry. To jsou témata, která rozebíráme v Čisté hře s hokejovým expertem Martinem Procházkou.  

Pojďme zhodnotit Karjala Cup. Jak vnímáš důležitost tohoto turnaje?

Čtěte také

Je to příprava jako pro ostatní týmy. Důležitost tam je, protože je to odraz kvality našeho národního týmu, trenéři vybrali podle jejich volby zřejmě to nejlepší, co mohli. Chtěli vidět zřejmě ještě hráče, kteří jsou v možnosti na zimní olympijské hry, a také mladé hráče na mezinárodní úrovni. Ten turnaj se nepovedl, neměli jsme žádnou úroveň proti ostatním týmům.

Jsi kritický vůči tomu, co jsi viděl?

Musím být, protože ani jedno utkání jsem nezvládli, v každém utkání jsem zvládli možná jednu třetinu. Co si budeme povídat, proti Švédům jsme ve druhé části hráli trochu líp, proti Finům se nám povedla jenom druhé třetina, s Rusy to bylo hodně těžké. Ta kritika tady musí být, propadli jsme vlastně ve všech činnostech.

Nemže být důvodem menší kvality mladých českých hráčů na mezinárodní úrovni třeba i to, že jich tolik nedostává šanci zahrát si v extralize, kde jim zabírají místo často zahraniční hráči?

Určitě, když jsem se dozvěděl, že v naší lize hraje 75 cizinců, tak je to strašně moc. Je to velké číslo, měly by hrát jenom top hvězdy. Cizinci u nás maximálně první, druhá pětka, a pak v dalších případech by tady vůbec neměli hrát. Právě to je ten prostor pro mladší hráče, kteří by tady měli dostávat šanci. Jde o to, jestli na to mají úroveň a kvalitu, ale bez té šance a prostoru se nemají možnost vyhrát. Určitě je tam víc věcí – méně cizinců, více mladších hráčů, kteří si ale tu šanci mají zasloužit. Není to o tom, že je mladý a že automaticky bude hrát. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související