Přes tři tisíce dobrovolníků zaplaví krajská města. Sbírkové dny Světlušky probíhají po celý týden

V ulicích měst po celém Česku začíná akce Sbírkové dny Světlušky organizovaná Nadačním fondem Českého rozhlasu. Dobrovolníci budou lidem nabízet dárkové předměty a výtěžek poputuje do veřejné sbírky na podporu zrakově postižených lidí.

Dobrovolníci budou do sbírky pro Světlušku vybírat celý týden a zapojí se především středoškolští studenti. V letošním roce se zapojilo 270 organizací a škol. Předpokládáme, že počet dobrovolníků bude kolem tří a půl tisíc. Zapojují se ve všech krajských městech,“ říká ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová.

Sbírkové dny Světlušky 2021

Kromě krajských měst budou dobrovolníci vybírat taky v některých obcích, kde budou předměty nabízet studenti menších škol.

Shromážděné prostředky budou v rámci grantového řízení rozděleny na přímou pomoc nevidomým a slabozrakým jednotlivcům a neziskovým organizacím.

Čtěte také

Světluška má e-shop

Pokud lidé nepotkají dobrovolníky v ulicích, můžou koupit sbírkové předměty v e-shopu na webových stránkách Světlušky. Přispět je možné i prostřednictvím dárcovské SMS nebo online platbou přes internet na webu darujme.cz/svetluska.

„Poslední dva roky uspíšily některá naše rozhodnutí a současně nám nabídly prostor zamyslet se nad tím, jak lépe dělat naši práci. Spustili jsme nový e-shop se sbírkovými předměty, každé dva týdny publikujeme podcast POTMĚ, a hlavně jsme získali silného partnera pro celonárodní vánoční sbírku pro Světlušku,“ vysvětluje Drastichová, proč dobrovolníky potkáte letos v ulicích naposledy.

Od roku 2003, kdy se Sbírkové dny Světlušky konaly vůbec poprvé, vybralo v ulicích po celém Česku celkem 114 tisíc dobrovolníků přes 94 milionů korun. Nejúspěšnější byl rok 2007, kdy v pokladničkách dobrovolníků skončilo 6,7 milionu korun. Co do počtu dobrovolníků byl nejúspěšnější rok 2019.

Spustit audio

Související